Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Rosen du aldrig kommer att glömma

Så kan du impa på din älskling i framtiden – överraska med en cyborgros

Svenska forskare har lyckats sammanföra elektronik med levande organismer.

Resultatet?

En ros som kan leda elektricitet – och en framtid full av fantastiska möjligheter.

En ros på elektronisk väg kan styras så att den byter färg på bladen. Hur är det ens möjligt? Det kan forskarna på Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet svara på. De har lyckats med det imponerande konststycket att föra in elektriskt ledande polymerer, alltså en slags plast, i helt vanliga rosor. Blommorna har stoppats i vatten som innehåller den vattenlösliga plasten, sugit upp materialet – och därmed blivit livs levande cyborgblommor.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Flyttade till skogen – för att programmera  

– Vi har lyckats fylla plantor med elektroniska system, det är det ingen annan som kunnat göra, säger Magnus Berggren, professor vid Linköpings universitet som nyligen har publicerat en rapport om de framgångsrika försöken i den vetenskapliga tidskiften Science Advances.

För in ledande polymerer

Idén kom till för ungefär femton år sedan under tiden Magnus och hans kollegor samarbetade med skogsindustrin. Projektet då gick ut på att utveckla tekniken med att trycka elektronik på papper. Vid ett tillfälle var det någon som skojade och sa ”kan ni inte få in elektroniken direkt i träet i stället?”. De skrattade och skakade på huvudet. I dag är tanken fullt realistisk.

– Plantor och träd är en viktig energikälla. Med den här tekniken skulle vi dels kunna förädla plantornas egenskaper utan att behöva använda riskfylld genmodifiering, dels kunna omvandla plantornas socker till energi, säger Magnus Berggren.

Elektroniken i kombination med ett enzym kan nämligen sätta igång en process där plantans socker omvandlas. Under själva omvandlingen skulle elektricitet kunna utvinnas.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Kackerlackorna hjälpte forskare att bygga robot  

– Tänk om vi i framtiden kan stoppa in våra mobiler och bilar direkt i ett träd för att ladda dem, det vore ju trevligt! Även om det ligger långt fram så öppnar det här för enorma möjligheter, säger Magnus Berggren.

Byter färg på bladen

Länge såg det ut som att det inte skulle bli några elektroniska rosor. Magnus Berggren och hans team saknade rätt material att föra in i växterna. De polymerer det använde sig av fungerande inte alls och forskarteamet dödade notoriskt alla blommor de experimenterade på. Tills kemisten Roger Gabrielsson, också han vid Linköpings universitet, lyckades utveckla Perot-S: H, en biokompatibel plast som lägger sig som en hinna längs med rosornas förgreningar och kapillärer.

– Vi såg direkt när vi tittade i mikroskåpet att vi lyckats, det var fantastiskt, säger Magnus Berggren och berättar om när de senare, genom att ansluta elektroder till stammen på rosen, kunde byta färg på ett blad, från grön till blågrön. Ett första steg mot något mycket större.

– Sett i ett större perspektiv handlar det om att hitta sätt för att föra elektroniken närmare naturen. Visionen är att naturen och tekniken ska samarbeta, inte ligga som kontrast mot varandra.

Teknik Kärlek
Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet