Dagens namn: Astrid, Asta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Tio enkla tips – så blir jobbet skönare

Gör mobilen till ditt eget kontor – bästa tipsen och apparna

I framtiden kommer du att jobba allt mer med mobilen. Ligg steget före kollegorna och bli mer mobil på jobbet redan idag. Vi tipsar om apparna, prylarna och strategierna som låter dig jobba smartare.

En ny undersökning från Digitala Livet och analysfirman Inizio visar att personer under 30 år använder mobilen betydligt mer i jobbet än äldre personer. I undersökningen syns också att unga använder mobilen på andra sätt. De fakturerar, betalar och kommunicerar i större utsträckning med telefonen. En slutsats av statistiken är att mobilen kommer bli allt mer central i framtidens arbetsliv.

Idag jobbar vi gärna flexibelt och gränserna mellan arbetstid och övrig tid är flytande. Det har gjort mobilen ännu viktigare för oss.

– Tidigare så var de mycket konsumtion i små enheter och när vi skulle skapa så satte vi oss vid datorn. Men nu har det ändrats både i och med att mobilerna blivit bättre för att skapa innehåll och med tablets som till exempel Ipad Pro som utvecklats för skapande, säger Daniel Stark, affärsstrateg på Telia och programledare för podcasten Digitalisterna.

Gör allt i mobilen – Jag gör allt i mobilen, säger Martina Johannesson, 21.   – Jag gör allt i mobilen, säger Martina Johannesson, 21.

Martina Johannesson, 21, jobbar som Head of Platform Development på startup-bolaget aGreatDay.tv. Hon är ett tydligt exempel på unga yrkespersoner som har mobilen som ett av de absolut viktigaste arbetsredskapen.

– Jag gör allt i mobilen. Jag kollar mejlen på morgonen, svarar på mejl och använder Slack. Jag använder också tjänster som Jira och Asana som vi jobbar med i utvecklingen av vår tjänst. De systemen använder jag även i datorn men det är ofta lättare att bara ta fram mobilen och till exempel ta en bild av något jag ser som vi ska ändra med mobilappen och skriva ett snabbt meddelande till utvecklarna. Kvickheten är överlägsen i mobilen jämfört med att ta fram datorn, säger hon.

Martina Johannesson jobbar på innovationshuset Epicenter i Stockholm där lokalerna är anpassade för att människor idag gärna flyttar runt i olika miljöer när de arbetar.

– Jag flyttar på mig så gott som dagligen. Jag har en fast plats där mitt team sitter men jag byter gärna plats för att kunna jobba fokuserat. Jag tycker om att vara där det händer och där det finns andra människor runt omkring, även om jag sitter i min egen bubbla. På Epicenter har vi många olika typer av miljöer från konferensrum till restaurang. Jag sitter nog mest i restaurangdelen.

Mycket mer än att ringa – Ringa är kanske det jag använder mobilen minst till, säger Yasmin Tilles, 28.   – Ringa är kanske det jag använder mobilen minst till, säger Yasmin Tilles, 28.

Undersökningen visar att personer under 30 i större utsträckning betalar med mobilen, fakturerar samt använder mobilen för sociala medier, bokningar och webbmöten i jobbet.

– Ringa är kanske det jag använder mobilen minst till. Jag har åtkomst till mejlen i mobilen givetvis, så jag sköter en hel del mejlkommunikation via telefonen – främst enkla e-postmeddelanden som enbart kräver kortare svar. Jag sköter företagets Facebook, Twitter och Linkedin-sida till stor del via mobilen parallellt med mina egna sociala kanaler som jag också använder en del i jobbsyfte, säger Yasmin Tilles, 28, PR- och marknadsansvarig på webbsäkerhetsföretaget Detectify i Stockholm.

– På Detectify har vi väldigt lite intern mejlkommunikation. Istället använder vi appen Telegram där du kan starta grupper, chatta och dela filer. Där har vi allt ifrån en grupp som innefattar hela teamet till privata trådar om aktuella projekt eller baserat på avdelningar. Just nu har jag drygt tjugo aktiva kanaler på Telegram. Telegram funkar väldigt bra i telefonen så det är nog en av de apparna jag använder mest, fortsätter hon.

– Jag använder även Google Drive och Dropbox via telefonen, inte i lika hög utsträckning som på desktop dock. Mycket av min planering sker via telefonen genom till exempel planeringsappar som TeuxDeux och kalendern, där jag sköter inbjudningar, lägger in ”to do’s”, möten, påminnelser med mera.

Datorn fortsatt viktig

Även om trenden tyder på att våra arbetsliv flyttar allt mer in i mobilen så är datorn fortfarande många människors viktigaste arbetsredskap, enligt undersökningen.

– Trenden är inte att man dumpar datorn helt utan att man lägger till mobilen och kanske använder datorn mindre. En bärbar dator är också ett mobilt arbetssätt. Den stora trenden att man jobbar där det passar att jobba och när det passar att jobba, säger Daniel Stark.

– Många av de appar och tjänster jag använder är synkade med alla enheter så det är lätt att ”plocka upp tråden” var man än befinner sig och vilken enhet man än använder. Många idéer eller to do’s kommer man på när man är på springande fot, och inte framför datorn på kontoret, och då är mobilen ett sätt att koordinera, spara ner saker och planera på ett smidigt sätt, säger Yasmin Tilles.

Hitta sätt att koppla av

Med det mobila arbetssättet skapar nya utmaningar för oss som yrkespersoner.

– Att jobba mobilt och flexibelt är en balansgång. Tekniken ska hjälpa dig och inte ta över. Försök att ha en strategi för att inte bli pressad av att alltid vara tillgänglig. Det gäller att hitta sätt att koppla av, säger Daniel Stark.

– I och med att gränsen mellan jobb och privat är så utsuddad så är det svårt att dra gränsen mellan när jag använder mobilen för jobbsyfte och i privat syfte. Jag kollar till exempel Telegram-appen på helger och kvällar, men upplever även i många fall att jag använder mina privata sociala medier-kanaler i både i ett nöjes- och jobbsyfte, säger Yasmin Tilles.

Som arbetstagare får vi möjlighet att jobba mer flexiblet och på andra tider än bara nio till fem. Detta är inte bara en fördel för arbetstagaren. Som arbetsgivare har man en helt annan tillgång till sin kompetens än tidigare, även utanför vanliga kontorstider.

Tydlighet viktigt

Dagens flexibla arbetsliv kräver en stor dos tydlighet för att fungera optimalt.

– Om du tydligt kommunicerar när du inte är tillgänglig så blir det lättare för både dig och kollegorna att slappna av. Det finns lite enkla grejer man kan göra som till exempel att använda frånvaromeddelanden i mejlen eller berätta för sina kollegor när man är tillgänglig, säger han.

Som arbetsgivare gäller det också att ha en egen strategi för att de anställda inte ska bli stressade av att ständigt vara tillgängliga. Även där handlar det om tydlighet.

– Arbetsgivare får tänka igenom hur hur de ska hitta en bra balans för tillgängligheten. Det handlar om tydlighet även för arbetsgivaren. Att kommunicera förväntningarna till de anställda. Så att medarbetarna inte tror att de ständigt måste vara tillgängliga även om arbetgivaren kanske inte förväntar sig det, säger Daniel Stark.

Det mobila arbetssättet hos yngre personer ställer också nya krav på arbetsgivare som vill rekrytera yngre talanger. Det säger KTH-professorn Kia Höök som studerar teknik och trender som kommer inom 5-10 år på forskningscentret Mobile Life.

– De som vuxit upp med internet och smartphones kommer att ställa nya krav på interaktionen med tekniken. Arbetsgivare kommer att behöva bli bättre på att bygga bättre och mer användarvänliga verktyg för jobbet, säger Kia Höök.

– Applikationer och system ska funka överallt, på dator i mobilen och i tablet. Användarvänligheten är väldigt viktigt, säger Daniel Stark.

Tekniken kan bli bättre

Trots att dagens teknik tillåter mycket flexibilitet för yrkespersoner finns det fortfarande utvecklingsområden.

– Jag skulle vilja ha en mobil med dubbla inloggningar. Så att jag skulle kunna ha två olika nummer och profiler i samma telefon. Så att jag inte behöver bära omkring på två telefoner, säger Martina Johannesson.

– Det är fortfarande jobbigt att skriva längre texter eller producera saker via telefonen. Större och mer omfattande projekt sparar jag nästan uteslutande till datorn. Röststyrningen fungerar fortfarande inte så bra så att jag skulle gå över till att använda det mer – det skulle jag kunna tänka mig göra mer av framöver för att spara tid, säger Yasmin Tilles.

Mobiltelefoni
Senaste nytt
Om Aftonbladet