Dagens namn: Malin, Malena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så använder vi mobilen i jobbet

Stor undersökning – hur viktig är mobilen i din jobbvardag? Tjänsterna och bästa tipsen

Halva arbetsdagen går åt till mobilen. Unga professionella använder luren för allt från mejl till webbmöten och fakturering. Det visar en ny undersökning från Digitala Livet och analysfirman Inizio.

En färsk undersökning som undersökningsföretaget Inizio gjort på uppdrag av Digitala Livet visar att mer än hälften av arbetande personer under 30 år använder mobilen fyra timmar eller mer i jobbet under en arbetsdag. Trenden är tydlig: mobilen kommer starkt på jobbet – särskilt bland de unga.

– Unga personer i undersökningen värderade generellt mobilen högre på jobbet och använder också mobilen betydligt mer under en arbetsdag än äldre personer, säger Karin Nelsson, senior rådgivare på analys och undersökningsföretaget Inizio som gjort undersökningen.

Det indikerar tydligt att mobilen kommer att bli allt viktigare i människors jobbvardag i framtiden, menar Karin Nelsson.

– Det hänger också ihop med en av de övergripande megatrender vi ser just nu globalt: individualisering. Mobilen är mer personlig än datorn, säger hon.

 

Unga betalar och fakturerar

Unga använder inte bara mobilen mer i jobbet utan de använder den på andra sätt.

– Vi ser en tendens att unga använder mobilen som betalningsmedel i jobbet i större utsträckning. Likaså att de fakturerar i mobilen och använder telefonen för webbmöten i större utsträckning. Det hänger också ihop med ett större mönster vi ser i alla våra undersökningar. Att yngre som regel tar till sig nya saker först, säger Karin Nelsson.

Detta hänger också ihop med en annan större trend i det svenska samhället.

– I Sverige är vi väldigt intresserade av tjänster som sparar tid. En viktig faktor för detta är att många känner att hjulen snurrar allt fortare i samhället och vardagen. Därför är de intresserade av tjänster som kan spara en sekund eller två vid varje kurva på vägen, skriver Karin Nelsson Inizio-kollegan Anders Lithner i framtidsrapporten Schibsted Future Report som nyligen publicerades.

Datorn fortfarande störst

Men trots att vi använder mobilen mycket är datorn är fortfarande störst på jobbet. 78 procent väljer datorn som sitt viktigaste arbetsredskap. På andra plats kommer mobilen som 18 procent av de tillfrågade tycker är viktigast på jobbet. Surfplattor är inte allas oumbärliga för arbetande svenskar. Endast två procent valde surfplattan som sitt viktigaste redskap på jobbet. 59 procent säger dock att mobiltelefonen är mycket viktig i deras arbete. Och 74 procent uppger att mobilen förenklat deras arbete i någon mån under de senaste tre åren.

– Datorn är fortfarande viktigast. Men vi ser i denna och andra undersökningar att det här kommer att förändras på kort tid, säger Karin Nelsson.

Mejl och sms viktigast

När vi använder mobilen i jobbet är det mejl och sms som är de överlägset vanligaste aktiviteten. 72 procent uppger att de använder mejl i mobilen och 76 procent använder sms och mms. Andra jobbrelaterade aktiviter som vi gör i mobilen är att läsa nyheter, använda sociala medier, kamera och kartor. 5 procent av svenskarna fakturerar idag med mobilen. I åldersgruppen under 30 år är det dock 14 procent som fakturerar i telefonen.

Undersökningen visar också att hälften av svenskarna använder molntjänster i jobbet.

Mobiltelefoni
Senaste nytt
Om Aftonbladet