Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Här är 10 saker du inte vågat fråga om Snapchat

Helt missat sociala medier-trenden? Så kommer du igång

Alla snackar om den, vissa verkar till och med leva halva sina liv på den.

Själv fattar du inte ett jota?

Här har du allt du behöver veta för att bli ett Snapchat-proffs på nolltid.

Sedan lanseringen 2011 har bildchatten Snapchat stuckit iväg som en raket. Över 200 miljoner användare i månaden på bara fyra år, det är siffor som får både Facebook och Instagram att blekna. Och det är framför allt de unga som verkar gilla det som appen erbjuder – att kunna dela snuttar från vardagen på ett avskalat och humoristiskt sätt.

81 procent av 12-15-åringarna finns här

I gruppen 12-15 åringar har hela 81 procent av Sveriges internetanvändare Snapchat, enligt siffror från Internetstiftelsen i Sverige.

– Jag tror att mycket av framgången handlar om enkelheten och att plattformen är ganska privat till skillnad mot exempelvis Facebook och Twitter. På Snapchat delar man sina bilder och filmer med bara utvalda vänner och dessutom försvinner det man postat några sekunder efter att mottagaren tittat på det, säger Cecilia Victoria Åslund, konsult inom sociala medier.

Hon menar att det privata går helt i linje med hur ungdomar beter sig på övriga sociala medier i dag, det är inte längre lika intressant att vara synlig för så många som möjligt. Att man kan vara kreativ och använda sig mycket av humor i appen har nog, enligt Cecilia Victoria, också bidragit till framgången.

”Lekfullt – och föräldrafritt”

– Snapchat är mer lekfullt och inte fullt lika allvarligt som andra sociala medie-plattformar. Och en annan aspekt – om man är tolv och har sina föräldrar på Facebook är det helt enkelt inte så kul att var där, säger hon.

Med det inte sagt att Snapchat alltid kommer att vara en app för ungdomar. Sett till hur tidigare sociala medier har spritts upp i åldrarna vore det inte helt osannolikt att samma sak snart händer med Snapchat.

– Jag är en riktig Snapchat-junkie och bland mina vänner, som är 30-årsåldern, ökar det hela tiden. Till och med min 64-årige pappa har börjat Snapchatta. Så det är bara en fråga om tid och att fler vågar prova., säger Cecilia Victoria.

Snapchat

1. Hur startar jag ett konto?

Välj ”Sign up” på startsidan, fyll sedan i din mejladress, ett lösen på minst åtta bokstäver och ett användarnamn.

Välj ett namn du kommer att trivas med, det går inte att ändra i efterhand. Klicka på ”verify your phone number” och uppge ditt telefonnummer – det här är inget måste, men kan vara bra om du glömmer ditt lösenord.

Till sist, bevisa att du inte är en robot.

2. Vad är egentligen en ”Snap”

En snap är en bild eller video som du tar själv och sedan delar med dina vänner som också har Snapchat. Vännerna kan i sina telefoner se när du har postat något, och kan sedan titta på din snap i upp till tio sekunder. Efter det raderas meddelandet.

En vanlig missuppfattning är att dina vänner inte kan spara dina snaps, det stämmer inte. Bilder kan spara genom att mottagaren gör en screenshot.

3. Hur gör jag en Snap?

För att göra en video, tryck på den gråa runda ringen så länge som du vill att filmen ska pågå.

Bestäm sedan hur länge du vill att dina vänner ska kunna se bilden eller filmen genom att trycka på timersymbolen nere i vänstra hörnet.

Posta genom att trycka på pilen nere i högra hörnet och välj vilken eller vilka vänner som ska få se bilden. Vill du spara din snap innan du skickar iväg den, tryck på ladda ner-symbolen till vänster om timersymbolen i nedre, vänstra hörnet.

4. Hur skriver jag en text i bilden?

För att skriva något i din snap, tryck var som helst på bilden.

En textruta kommer då upp och det är bara att författa loss.

5. Hur ritar jag på min bild eller film?

Du kan rita både på dina foton och filmer.

Gör såhär: Tryck på gemet upp i högra hörnet.

Välj färg och börja kreera.

6. Hur fixar jag en selfie?

Längst upp i högra hörnet hittar du en kamerasymbol med en pil kring, tryck på den och du kan ta en selfie.

7. Hur skapar jag en story?

En story är en Snap som dina vänner kan se ett obegränsat antal gånger under tjugofyra timmar.

En sådan fixar du genom att trycka på fyrkanten med ett plus i hörnet som du hittar i nederkanten av bildskärmen.

8. Hur lägger jag på filter?

Efter att du tagit ditt kort, swipa vänster och du kan välja olika filter.

Du kan exempelvis ändra färgton i bilden, visa hur många grader det är ute eller vilken tid det är där du befinner dig.

9. Hur hittar jag mina vänner?

Klicka på det lilla spöket och sedan ”Mina vänner”.

I listan över dina kontakter kan du se vilka som redan använder Snapchat, de andra kan du välja att skicka en inbjudan till.

För att börja följa kändisar söker du bara på deras namn, har du tur så har den kändis du söker fått ett ”verified account”.

Har de inte något sådant måste du känna till deras användarnamn.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet