Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Emojin som får barnen att bli klimatsmarta

Smarta satsningen engagerar hela förskolan

För varje släckt lampa flinar emojin mer.

Vid varje tänd lampa eller påslagen diskmaskin blir den ledsnare.

På en förskola i Gävle har barnen och personalen på två månader med hjälp av en dataskärm sänkt elförbrukningen med tio procent.

Att släcka lampor i stället för att ha tänt hela dagarna i alla rum. Eller att koncentrera användandet av torkskåp eller diskmaskiner. I teorin är det enkelt att vara klimatsmart på en förskola. Men i vardagen är det lätt att tumma på den visionen.

På förskolan Björngården i Gävle har man tagit till ett knep för att inte glömma alla dessa självklarheter. En datorskärm, som med en emoji visar elförbrukningen i realtid, har fått barnen och personalen att bli elsmarta.

”Barnen vill att den ska vara glad”

På två månader har elförbrukningen sänkts med tio procent.

− Barnen har mer och mer reagerat med empati mot figuren och tycker att det är roligare när den är glad. Nu släcker de gärna lyset själva eller säger till vår kokerska att hon ska stänga av sina maskiner. Vi vuxna har också blivit mer medvetna om strömförbrukningen och blir sporrade när figuren blir glad, säger Anna Ekman, förskolepedagog på Björngården.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Chippet laddar din mobil på tio minuter  

Emojin visas på en 22-tums dataskärm upphängd i kapprummet där föräldrarna hämtar och lämnar sina barn. För varje lampa som släcks blir emojin allt gladare. Motsatt så blir ansiktet ledsnare för varje lampa som tänds eller vitvara som är igång.

För Björngårdens hyresvärd Gavlefastigheter är satsningen en del i att uppnå kommunens miljömål att år 2020 ha sänkt elförbrukningen med 20 procent jämfört 2009 års nivåer.

 

Målet – spara 20 procent el

− Vi vill på det här sättet skapa ett incitament för att få våra brukare att förändra sitt beteende, berättar Håkan Johansson, driftchef på Gavlefastigheter.

Testet har fallit så väl ut att Gavlefastigheter tänker låta företaget som levererat tekniken installera skärmar på ytterligare 20 förskolor, tio stycken ska vara på plats redan innan årsskiftet.

− Det ska bli spännande att se hur detta utvecklas. Givetvis hoppas jag att det energismarta beteendet på detta sätt kan sprida sig till barnens föräldrar, fortsätter Håkan Johansson.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Vågar du ta klivet först in i framtiden?  

 

Emoji Gävle
Om Aftonbladet