Dagens namn: Viola
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Slösurfandet – den nya kafferasten?

6 bästa tipsen – så hittar du rätt balans

Psykologer och terapeuter är oroade.

Vårt umgänge präglas allt mer av att vi tittar ner i våra mobiler och surfplattor i stället för att prata med varandra – något som på sikt ger negativa effekter.

Men nu växer en motrörelse.

– Att vara den enda som ser sig omkring när alla andra är lutade över sina smartphones känns ungefär som att vara den enda som är nykter på en fest.

Charlotta Rexmark, 46 år, är den enda i sin bekantskapskrets utan smartphone. Hon har haft sin vikbara Sony Ericsson, som bara går att ringa och skicka sms med, sedan 2008 och vårdar den ömt.

– Jag hoppas att den överlever tills människor tar tillbaka sina liv och vill ha osmarta telefoner igen, säger hon.

”Största faran – vi förlorar kontakten med oss själva”

Charlotta, som jobbar med personlig utveckling och driver bloggen Överlevnadsguiden, har tänkt mycket på hur skärmarna tagit över möten mellan människor. Under kafferasterna, kring matbordet, i soffan på kvällen.

– Fast jag tror att den största faran inte är att vi slutar prata med varandra, utan att vi förlorar kontakten med oss själva. För mig är det i konversationer med andra och när jag ger mig tid att reflektera som jag förstår mig själv, säger Charlotta.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Krogen hissar upp telefonerna i taket  

Hon är inte ensam om sina tankar. Den senaste tiden har flera kändisar visat att de valt bort sina smartphones. Adele, Iggy pop, Anna Wintour, Rihanna är några av dem. Här i Sverige har Henrik Schyffert gått ut med att han bytt sin smarta telefon mot en betydligt enklare variant.

– Jag tror att många ser något hända nu som de inte gillar, men som de inte vet hur de ska förändra, säger den amerikanska psykologen Shelly Turkle i en intervju om ämnet för tidningen The Guardian. Hon har forskat på människans relation till internet sedan 90-talet och släppte tidigare i höstas en riktig snackis, boken Reclaiming Conversation, där hon bland annat presenterar studier som visar att de numera, av skärmarna, ständigt avbrutna konversationerna skadar vår förmåga att ha värdefulla ansikte-mot-ansikte-samtal och att vår splittrade uppmärksamhet gör oss sämre på att känna empati.

Ny bok – ”Den digitala drogen”

Även här i Sverige släpps böcker som varnar om konsekvenserna av ett överdrivet skärmanvändande. I januari kommer boken ”Den digitala drogen”, skriven Patrik Wincent, auktoriserad terapeut som till vardags jobbar mycket med klienter som inte klarar att lägga ner telefonen – många med exempelvis äktenskapsproblem som följd. Han förklarar dagens smartphonebeteende med människans grundläggande behov av kontroll.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Ladda din telefon –  med salt och vatten  

– Vår smartphone ger oss möjlighet att ha kontroll över vår familj, våra vänner, vår omvärld. Det gör det oerhört svårt att stå emot impulsen att hela tiden ta fram den, säger han.

Men, fortsätter han, det handlar inte om att vi ska återgå till att leva analogt. Snarare om att hitta ett sätt att förhålla oss till den nya tekniken.

– Tekniken går framåt i en rasande fart men våra hjärnor ser mer eller mindre likadana ut sedan stenåldern. Det är inte så konstigt att vi har svårt att hitta en balans i det nya digitala vardagen, säger han.

 

”Skapar ett lugn”

En person som hittat en balans utan att helt ta avstånd från sin smartphone är Frida Fleischer, 33 år.

– Jag byter till en osmart telefon någon vecka i månaden, när jag känner att det behövs. Jag började med det förra julen när jag inte ville sitta över Facebook vid julbordet, säger hon.

Frida menar, precis som Charlotta Rexmark, att det gör henne gott att inte ständigt splittra sin uppmärksamhet mellan telefonen och verkligheten framför henne.

– Mina tankar bli långsammare, jag blir mer fokuserad. Det skapar ett lugn hos mig.

Johanna Paues

Läs mer här
Om Aftonbladet