Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Första uppkopplade brandmännen är här

Systemet övervakar puls, rörelser och gester

Foto: KATARINA ANDERSSON/Intel Corporation

SAN FRANCISCO. Snart är de uppkopplade brandmännen här.

För några veckor sedan gjordes den första uppkopplade testet på en brandövning i Los Angeles och allt klaffade.

Brandmännen utrustades med sensorer som mäter puls, rörelser och läser av brandmannens gester. När de ger sig in i ett brinnande hus kan räddningsledaren följa arbetet med hjälp av all data som sensorerna pumpar ut via en mobilhub, fäst i branduniformen.

 

Systemet övervakar brandmännen

Systemet kan spåra brandmännen i höga byggnader och veta exakt vem som befinner sig var och dessutom se om någon behöver hjälp. All information från brandmännens kroppar syns på en stor skärm framför räddningsledaren, det liknar en spelplan i ett datorspel. Brandmännen rör sig på olika våningsplan och deras puls och hastighet registreras.

– Räddningsledare har hittills ritat på stora whiteboards för att organisera räddningsarbetet, men aldrig tidigare haft tillgång till så här mycket värdefull informationen, säger Jeff Shipley, produktchef på tech-företaget Honeywell som tillsammans med IT-jätten Intel har utvecklat idén om den uppkopplade brandmannen.

 

”Tekniken oerhört enkel”

Han tror att uppfinningen kommer att revolutionera brandkåren och till och med rädda liv. Sensorerna, som klarar hög värme, rök och vattenstänk, upptäcker om brandmännen är i fara, om de drabbas av värmechock eller syrebrist. Räddningsledaren tydliga meddelanden på skärmen om tillståndet för varje räddningsarbetare.

Men i vanlig ordning när det gäller tech-innovationer handlar det om att få människor att annamma tekniken, och göra det man alltid gjort på ett helt nytt sätt.

– Visst, vissa brandmän är tveksamma, men tekniken är oerhört enkel. Det behövs inte långa utbildningar för att förstå systemet med uppkopplade brandmän. Räddningsledarna som testat har greppat direkt, säger Jeff Shipley.

Efter en rad nya tester ska systemet rullas ut på markanden under 2016.

Senaste nytt
Om Aftonbladet