Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nu stoppas brädan efter de nya larmen

”Kan vara livsfarliga”

Glöm robotdammsugaren, för många är det hoverboarden som står högst på önskelistan inför jul.

Men de kan vara livsfarliga och nu stoppas de på allt fler ställen.

Ett av höstens mest spridda klipp på internet visar en så kallad balansskoter som fattar eld i ett köpcentrum i USA varefter gallerian fick utrymmas. Efter en liknande incident i Louisana brann ett helt hus ner.

Tyvärr är inte detta de enda exemplen på när det går fel med en av de hetaste julklapparna. Överallt rapporteras det om allvarliga brister i elsäkerheten och –  ännu värre – om balansskotrar som exploderar eller börjar brinna.

Rapport: 88 procent hade allvarliga brister

– Det finns rätt mycket saker som kan gå snett, säger Martin Gustafsson, inspektör hos Elsäkerhetsverket om leksaken som exempelvis Premier League-stjärnor och stjärnrappare gjort till årets leksak.

Det som framförallt kan gå snett är problem med batteriet men också med strömbrytare, laddare eller stickkontakt. När den brittiska konsumentskyddsmyndigheten National trading standards granskat mer än 17 000 skotrar importerade från framförallt Kina har 88 procent visat sig ha allvarliga brister.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Här är ”pucken” som styr din cykel  

Nu stoppas skotrarna på flera ställen. I Storbritannien är de sedan länge

förbjudna på allmän plats. De senaste veckorna har det även blivit förbjudet att ta med sig en skoter på de flesta amerikanska inrikesflyg.

Här är den stoppats

Shoppingcenter i Dubai har förbjudit dem. Dessutom har postordergiganten Amazon infört strikta krav på batterierna för att de ska sälja skotrarna.

För Elsäkerhetsverket har det blivit ett högaktuellt ämne:

– Det är en produkt som behöver uppmärksamhet. Vi kommer att köpa in och testa ett antal, med fokus på elsäkerheten. Om vi hittar produkter som inte klarar våra tester så kommer det att utfärdas försäljningsförbud, fortsätter Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket.

Det är däremot inte i nuläget aktuellt med ett generellt svenskt förbud:

– Nej, det gäller bara de vi testar. Om bristerna är som de i den brittiska undersökningen så hamnar vi i att den som sålt den får ta tillbaka produkten.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Så får du köra din drönare i Sverige  

Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet