Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Mitt barn blir som en zombie”

Avslöjande undersökning – svenska föräldrar om våra barns skärmtid

Vi är oroade, har dåligt samvete och bråkar ofta om skärmtiden med våra barn.

Digitala Livet och Inizios stora undersökning visar tydligt att vår nya vardag med skärmar är långt ifrån okomplicerad.

– Oron handlar om att man är rädd att barnen ska bli asociala, att de rör sig för lite, att de ska bli beroende – helt enkelt att skärmarna på olika sätt är skadliga, säger Karin Nelson, analysansvarig på Inizio.

Det gick så snabbt.

Plötsligt har vi en skärm i handen nästan hela tiden, femåringen leker med surfplattor på förskolan och tvååringen kan utan problem klicka sig fram till Youtube i mobilen.

Bra eller dåligt?

Digitala Livet – Aftonbladets och Telias gemensamma satsning på digitala frågor – har tillsammans med undersökningsföretaget Inizio tagit tempen på hur Sveriges föräldrar tänker kring hur våra barn använder skärmar i dag. Och trenden är tydlig. Hela 60 procent av de tillfrågade föräldrarna säger att de har haft dåligt samvete över barnens skärmtid. En förälder skriver i undersökningen: ”Jag har dåligt samvete för att sonen sitter för mycket framför tv:n. Jag vill engagera mig och leka aktivt med leksaker med honom men känner att tiden och orken tryter”.

Svaren tydliga: Många föräldrar mår dåligt

Det här är tankegångar som Henrik Sköld, socionom och föreläsare med unga och internet som specialområde, känner igen. Han tror att det dåliga samvetet består av att det ännu inte finns särskilt mycket forskning kring hur barn i dag använder skärmar – och att föräldrar i regel ständigt kämpar med att göra rätt bedömningar för sina barn.

– Jag tycker att vi är för hårda mot oss själva. Det är så mycket vi ska tänka på i dag. Vi ska köpa ekologisk mat och se till att barnen är kreativa och vi ska leka aktivt med dem och aldrig använda skärmarna som barnvakt. Samtidigt visar studier att vi ger våra barn betydligt mer av vår tid nu än tidigare. Historiskt sett har ju barn aldrig varit i sådant fokus som nu, säger han.

Att vi faktiskt inte, rent vetenskapligt, vet hur all tid framför surfplattor, smartphones och datorer påverkar de små barnen verkar vara något som bekymrar många. I undersökningen uppger 51 procent att de är oroade över att barnens fysiska och psykiska utveckling ska störas.

– Oron handlar om att man är rädd att barnen ska bli asociala, att de rör sig för lite, att de ska bli beroende – helt enkelt att skärmarna på olika sätt är skadliga. En del uttrycker sig som att skärmtid är lika med att vara en dålig förälder, säger Karin Nelson, analysansvarig på Inizio.

Undersökningen: Ju fler regler – desto mer bråk

Många föräldrar har också infört regler hemma kring hur mycket barnen får sitta framför skärmar – och vad de får göra på dem.

– Här har vi framförallt gjort två intressanta iakttagelser. Den första är att de flesta familjer verkar införa regler när barnen är runt fem. Det sammanfaller kanske med att det är då de blir mer självständiga och klarar att manövrera surplattorna själva, för att sedan trappa ner på reglerna igen i tioårsåldern. Vi ser också att flickor har färre skärmregler än pojkar. Det kan bero på att pojkar är både tidigare med spel och spelar mer än flickorna, säger Karin Nelson.

Undersökningen visar också att ju fler skärmregler familjerna har, desto mer bråkas det om skärmarna.

– Det är ju logiskt. Regler måste ju följas upp, då är inte konstigt att det blir diskussion. Vi ser också att 64 procent av de föräldrar som har regler någon gång har konflikter med sin partner om barnens skärmtid.

Men det är inte bara negativa känslor som oro och dåligt samvete som uttrycks i undersökningen. Många uppger att de ser hur spel, filmer och möjligheten att enkelt ta reda på saker själv får deras barn att utvecklas positivt.

– Till exempel tycker hälften av föräldrarna till tvååringar att skärmarna bidrar till barnens språkutveckling. När det gäller barn som är sex till tio år är många föräldrar bland annat positiva till att barnen själva kan söka efter information, säger Karin Nelson.

Föräldraskap Teknik Skolbarn Förskolebarn Mobiltelefoni Forskning & vetenskap Aftonbladet Inizio

Tio svenska föräldrar om barnens skärmanvändning

”Ibland känns det som att vi använder tv:n som barnvakt för att hinna med vardagssysslorna, när vi skulle vilja tillbringa tiden med barnen.”

– Förälder till 3-åring

 

”Mitt barn blir som en zombie, jag är rädd för det. Som alla andra kids nuförtiden.”

– Förälder i undersökningen

 

”Härligt att se 6-åringen (som är född med en Ipad i näven nästan) använda surfplatta på ett väldigt bra och naturligt sätt. Hon blir även nöjd efter ett tag och gör då annat/vanlig lek.”

– Förälder till 6-åring

 

”Jag är rädd över att mitt barn ska tappa sin kreativitet om hon sitter för mycket framför skärmen, men jag vill ändå att hon ska följa med i utvecklingen.”

– Förälder till 2-åring

 

”Jag är en äldre förälder. Har två vuxna barn att jämföra med. Mitt lilla sladdbarn är sex år. Mina stora 24 och 25. Min sexåring har en utveckling gällande tal, skrivande och matematik som mina stora inte var i närheten av. Min lilla lär sig med blixtens hastighet. ”

– Förälder till 6-åring

 

”Skärmtiden i sig oroar mig inte särskilt mycket. Det som oroar är snarare tiden som går förlorad till annan kreativ lek. Lekar där barnen använder sin fantasi bättre och alla sina sinnen. Och där de rör sig mer.”

– Förälder till 7-åring

 

”Det här är vår tids sjukdom. Negativa effekter kommer att visas senare och det är säkert. Barn blir passiva, rör sig mindre och visa gånger kan man inte få kontakt med dem. När man väl får kontakt är deras beteende aggressivt .”

– Förälder till 9-åring

 

”Det är en fantastisk möjlighet att lära sig saker. Vår 9-åriga son pratar helt flytande engelska tack vare internet. Men det är naturligtvis viktigt att vi föräldrar ser till att barnen får en omväxlande fritid.”

– Förälder till 9-åring

 

”Vi funderar allvarligt på att helt sluta använda smartphones och skärmar. Det missbrukas på tok för ofta och skapar en dålig social samvaro.”

– Förälder i undersökningen

 

”Jag är orolig över att de blir beroende. Det första sonen gör när han kommer hem från förskolan är att gå till paddan. Sedan är han fast där och svår att kommunicera med och få därifrån.”

– Förälder till 10-åring

 

Källa: Citaten är hämtade ur vår undersökning

 

Senaste nytt
Om Aftonbladet