Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Det var som att vi gett dem knark”

Konflikter varje dag – så löste familjen Morge Adolfsson de ständiga skärmbråken

Barn som aldrig fick nog och konflikter varje dag.

Lösning: Noll skärmtid i veckorna och en fiskestuga utan internet under semestern.

Välkommen till familjen Morge Adolfsson.

De märkte det på en gång. Barnen sögs in i skärmarna, blev svåra att få kontakt med, retliga och rastlösa.

– Och så fort vi försökte ta ifrån dem surfplattorna blev de förbannade, nästan aggressiva. Det var som att vi givit dem knark.

Josefin Morge berättar med inlevelse om hur hennes döttrar Ava, 8 år, och Vera, 12 år, betedde sig efter att de fått sina Ipads.

Det är en tidig tisdagskväll och familjen, som också består av pappa Magnus, har precis kommit hem till radhuset i Stockholmsförorten Hökarängen efter en lång dag full av jobb och olika fritidsaktiviteter. Huset är hemtrevligt och julpyntat, på golvet kämpar dvärgpudeln Fia förgäves med att få någon att leka med henne och från våningen under hörs barnen fnittra.

Regeln: Skärmförbud alla vardagar

De leker med något – men inte med skärmar. Här råder nämligen strängt skärmförbud alla vardagar. På helgerna får tjejerna sitta med sina surfplattor under totalt två timmar.

– Vi såg att de inte mådde bra av skärmarna. De fick svårt att varva ner, humöret blev sämre, de klagade över huvudvärk och illamående och det hände aldrig att de självmant la dem ifrån sig. Det kändes verkligen inte bra, säger Josefin och tillägger:

– Dessutom vill vi ju umgås under den korta tid vi har tillsammans på vardagar.

Digitala livets och Inizios undersökning om hur Sveriges föräldrar tänker kring sina små barns skärmanvändning visar att över hälften känner oro över hur skärmarna påverkar barnens hälsa och utveckling och 42 procent har, precis som familjen Morge, infört skärmregler hemma.

Något som Josefin och Magnus inte ångrar.

– För några år sedan började vi hyra en fiskestuga där det varken finns el eller internet om somrarna och där blev det väldigt tydligt hur mycket bättre vi mår utan skärmar. Första gången vi var där var det som om tjejerna var på någon slags avvänjning. De tjatade konstant om att få använda skärmarna, helt besatta, säger Josefin.

”Tittar lite på skärmar nu”

Efter hand blev det bättre och nu har Ava och Vera accepterat att fiskestugan är helt skärmfri och kan, enligt Josefin, vila i det.

– Vi har det så mysigt där. Spelar spel, pratar, ser varandra, fortsätter hon och berättar att den skärmfria tillvaron i stugan smittat av sig även i vardagen hemma i Hökarängen.

– Överlag tittar vi väldigt lite på skärmar under fritiden nu. Det ska vara något jäkligt intressant för att man ska orka det, så uppkopplade som vi är på jobbet nuförtiden, säger Magnus.

Josefin tycker att de positiva fördelarna med skärmreglerna är så stora att hon inte skulle ha något emot att införa ett totalförbud hemma.

– Fast samtidigt vill jag ju att barnen ska hänga med i sin samtid. Det är en fin balansgång det där, säger hon.

Båda Ava och Vera säger att de tycker att reglerna är bra och att de förstår varför de finns, ändå försöker de ganska ofta lirka med mamma och pappa, stretcha lite på tidsramarna.

”Vill lära mina barn att bryta när det är nog”

– Det är irriterande när vi måste stänga av innan något vi kollar på är slut, säger Vera och Ava berättar hur det brukar låta när någon av föräldrarna säger att det är nog:

”Snälla, bara liiite, liiite till?”

Både Magnus och Josefin skrattar när Ava imiterar sig själv och berättar att jo, nog blir det en hel del konflikter kring skärmarna, de tydliga reglerna till trots.

– Det börjar minuten efter att vi sagt att det är dags att lägga undan plattorna. Då dyker deras telefoner upp i stället – och när vi tar bort dem börja de snoka efter våra telefoner, säger Magnus.

Undersökningen gör det också tydligt att drygt 60 procent av föräldrarna ofta eller ibland har dåligt samvete för sina barns skärmtid. Det tycker både Josefin och Magnus visar att många reflekterar kring frågan.

– Det finns ju verkligen mycket fördelar med det här digitala livet vi lever nu för tiden, men man måste ju kunna hantera det. Jag vill att mina barn ska lära sig att kunna bryta när de känner att det är nog. Att dra gränser, säger Magnus.

 

LÄS MER: ”Vi ser inga problem, vi älskar tekniken”  

 

Föräldraskap Teknik Skolbarn Förskolebarn Mobiltelefoni Forskning & vetenskap Aftonbladet Inizio

Familjen Morge Adolfsson

Josefin Morge, 45 år. Pressansvarig på RFSU

Magnus Adolfsson, 44 år. Partnerstrateg på Försäkringskassan.

 Vera, 12 år Ava, 8 år

Antal skärmar: Två iPads, en dator, fem smarta mobiler.

Barnens skärmtid per dag: 0 timmar på vardagar och max totalt 2 timmar under helgen.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet