Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Vi ser inga problem, vi älskar tekniken”

Hos familjen Rosvall Strömberg får barnen fritt med skärmtid

Att införa regler som begränsar barnens skärmtid skapar bara onödiga konflikter och gör barnen osjälvständiga.

Det anser familjen Rosvall Strömberg, där barnen får ägna sig åt skärmar precis hur mycket de vill.

– Jag vill inte hindra dem från något de tycker är intressant, säger pappa Martin.

Det råder full aktivitet hemma hos familjen Rosvall Strömberg.

– Snälla Frans, kan du inte sitta själv en stund medan jag lagar middag?

Det är onsdag, klockan är halv sex på kvällen och barnen behöver få i sig mat. Frans, 2,5 år, sitter på köksbänken med en Iphone i handen. Han visar tydligt att han nog allra helst skulle vilja bli buren av mamma Anna-Karin, sträcker ut armarna mot henne när hon går förbi, men lugnar sig när barnprogrammet Stadens hjältar går i gång på telefonen.

”Jag älskar den nya tekniken”

I soffan i vardagsrummet sitter Sonja, 5 år, djupt försjunken i ett barnprogram på Netflix.

– Det handlar om Mia som är en älva, säger Sonja.

 Här, i radhuset i förorten Sköndal söder om Stockholm, är skärmarna en naturlig del av vardagen.

Familjen har förutom två smartphones och en dator, två surfplattor och en gammal Iphone 4 som barnen får använda i princip hur mycket de vill. Att Anna-Karin och pappa Martin Strömberg låter barnen själva bestämma över skärmtiden är de inte ensamma om. I Digitala livets och Inzios stora undersökning om föräldrars inställning till barns skärmanvändande visade det sig att en majoritet, 56 procent, av familjerna inte har några regler.

– Jag älskar den nya tekniken och tycker att det är fantastiskt att de själva kan styra vad de vill se och göra, säger pappa Martin Strömberg som jobbar på inköpsavdelningen på Lidl.

Trots att Sonja och Frans redan nu kan ägna runt sexton, ibland upp till tjugo, timmar i veckan till att spela spel och titta på tv via exempelvis Netflix och Youtube känner sig Martin och Anna-Karin inte ett dugg bekymrade.

– Vi ser verkligen inget problem i det här. De rör på sig massor, leker ofta med annat och slutar själva när de har fått nog, säger Anna-Karin, som jobbar som kommunikatör på Lärarförbundet där frågor kring barn och digitala medier är en del av arbetet.

”Ju fler regler, desto mindre självständiga blir de”

Både hon och Martin har tänkt mycket vilken typ av föräldrar de vill vara och är överens om att de, så långt det är möjligt, inte vill begränsa barnen genom regler.

– Jag tror att ju fler regler man har, desto mindre självständiga blir de. Och ju tidigare de börjar öva på att vara självständiga, desto bättre. Jag vill dessutom inte hindra dem från något de tycker är intressant, säger Martin och tillägger:

– Vill man uppfostra ankor måste man låta dem simma.

– Sedan vill vi förstås att de kan hantera tekniken eftersom det är den värld vi lever i nu , säger Anna-Karin samtidigt som Sonja kommer in för att visa sitt favoritspel, en laga-mat-app. Hon flyttar vant runt virtuella korvar och broccolikvistar till stekpannor och kastruller. Det fräser och bubblar.

– Nu steker jag korven, förklarar hon.

Anna-Karin berättar att Sonja började tidigt med att spela på surfplattan. Hon har många spel att välja mellan och länge var en memory-app favoriten. Nu på senare tid leker hon ofta med en app där man, genom att trycka på bokstäver, kan ljuda fram ord och en där man kan byta väder och anpassa figurerna i spelets kläder därefter.

– Fast mest gillar jag Netflix, säger Sonja.

”Föräldrar är jämt oroliga”

Att så många är oroade över hur skärmarna påverkar barnen, att de exempelvis skulle få mer intryck än de klarar av, tror Martin snarare handlar om en generell idé om att en god förälder ska oroa sig.

– Det spelar ingen roll om det handlar om skärmar, d-droppar eller gifter i leksaker. Föräldrar är ju jämt oroliga för allt möjligt.

– Och det måste man ju få vara också, men det gäller ju att sortera lite. Det går inte att vara orolig för allt, fyller Anna-Karin i.

Varken Martin eller Anna-Karin är heller rädda för att Sonja och Frans skulle stöta på något olämpligt på nätet. De menar att barnen själva kommer till dem om de hittat något de inte förstår eller som skrämmer dem.

– Vi vill att de ska känna att vi alltid finns där om de behöver stöd och guidning och vi pratar ofta med dem om vad de tittar på. Om vi inför en massa regler kanske de slutar att vända sig till oss om de ser något ”förbjudet”– för att de är rädda för att vi ska bli arga. Så vill jag inte ha det, säger Anna-Karin.

 

LÄS MER: ”Det var som att vi givit dem knark”

Föräldraskap Teknik Skolbarn Förskolebarn Mobiltelefoni Forskning & vetenskap Aftonbladet Inizio

Familjen Rosvall Strömberg

Anna-Karin Rosvall, 35 år. Kommunikatör på Lärarförbundet.

Martin Strömberg, 36 år. Inköpsassistent på Lidl.

Sonja, 5 år, Frans, 2,5 år

Antal skärmar: En iPad, en androidplatta, en dator, tre smarta mobiler.

Barnens skärmtid per dag: Mellan 1-2 timmar på vardagar och 2-4 timmar på helger.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet