Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

11 trender som styr ditt barns framtid

Så kommer våra barn och barnbarn leva sina liv: Självklart kommer de att få det bättre

SAN FRANCISCO. Den nya tekniken revolutionerar våra liv och utvecklingen är här för att stanna.

Digitala Livet har tittat i kristallkulan och konstaterar – barnens framtid är ljus.

– Självklart kommer våra barn leva bättre liv än oss, säger Diane Murphy på Singularity University utan ett uns av tvekan i rösten.

Vi minns väl alla de dystopiska framtidsvisionerna i många av Hollywoods storfilmer:

Mörka, känslokalla samhällen kontrollerade av robotar.

Men vilken framtid väntar våra barn – och barnbarn – i en alltmer digitaliserad och uppkopplad värld?

I Digitala Livets satsning ”Barnen och skärmarna” har Aftonbladet och samarbetspartnern Telia – tillsammans med analysföretaget Inizio – frågat Sveriges föräldrar om de positiva effekterna av våra barns tid med skärmarna.

Bättre läsförståelse, allmänbildning och förberedelser för ett framtida arbetsliv är några saker som sticker ut.

Och många föräldrar är i grunden positiva till skärmtiden.

Framtidsforskarna i Silicon Valley säger samma sak.

”Självklart kommer våra barn leva bättre liv än oss”

Välaktade Singularity University i Silicon Valley jobbar med just framtidsfrågorna. Ambitionen är att hitta lösningar på dagens problem och göra livet bättre för miljarder människor världen över. Det är en kaxig målsättning – men allt annat än en flummig, världsfrånvänd vision, enligt Diane Murphy.

– Teknikutvecklingen går i rasande takt. Och teknik är billigt i dag. Vi har aldrig haft så enorma möjligheter att lösa allt från stora, globala problem till vardagskrångel, säger Diane Murphy.

På alla livets områden – från kärlek och konflikter, till mat, hälsa, resande och utbildning – kommer det mesta ha förändrats när våra barn växer upp. Kanske behöver de inte ens oroa sig för att dö när de blir gamla? Chansen finns att forskarna har lyckats med konststycket att stoppa åldrandet.

Med chip under huden lever framtidsbarnen sina uppkopplade liv, med ständig access till information. De kommunicerar med sina smarta hus, barnvaktsdrönare och släktingar som flyttat till Mars. De sparar pengar för att åka och hälsa på, men har aldrig satt sin fot på en bank eller hållit i en sedel. Smarta kontaktlinser håller koll på sockernivåerna i blodet och smarta blöjor mäter deras bebisars urinvärden. Wearables (kroppsnära teknik) kan varna i tid om en hjärtinfarkt är på gång och enorma databanker som framtidens hälsoföretag byggt upp kan med huvet-på-spiken-precision kartlägga och förebygga allt från influensa till diskbrock.

– Det enda hindret är att få människor att dela med sig av sin data. Men jag tror det är möjligt när man ser vilka enorma hälsovinster det innebär, säger Alexander Börve, hälsotech-entreprenör vid Berkelys accelerator Sky Deck.

”Pluggar på Harvard – och bor på Östgötaslätten”

Framtidens kids behöver inte körkort, ägna dyra timmar på körskola och traggla teori. Självkörande bilar och ursnabba hyperloopar tar framtidens vuxna kors och tvärs på hemmaplan eller ute i världen.

– Inom några decennier kommer ingen människa att köra bil, robotarna kommer vara överlägsna på att hantera bilkörning. Trafikdöden som tar mellan en och två miljoner liv varje år kommer reduceras kraftigt. Datorer blir aldrig berusade och somnar inte bakom ratten, säger David Miller, som forskar om självkörande bilar vid Stanford University.

Framtidsbarnen pluggar på Harvard och bor på Östgötaslätten. Med avancerade språkprogram kopplas människor från alla världens hörn ihop och med ett VR-set på näsan har problemet med långdistans-förhållanden sopats undan. Sex löser sig också med VR för den som inte orkar ägna energi åt att skapa intima relationer med människor.

Miljöproblemen håller på att sopas undan och framtidsbarnen, som inte ens minns konfliktfyllda toppmöten om klimatet och för länge sedan förlorat tron på att tjocka dokumentbuntar signerade av politiker någonsin kan lösa problemen.

Framtidstekniken är redan här

De lever väldesignade eko-liv och äter ubersunt, tjänster i stil med Linas matkasse levererar numer personifierade mål till varje familjemedlem. Exakt rätt näringssammansättning för olika individer är nya grejen.

– Vi kommer äta mycket sundare, men frågan är vad som kommer att hända med de gemensamma måltiderna?, säger Hannah Mensing, som studerar framtidens matvanor på Stanford University.

Låter det sci-fi?

Kanske, men framtidstekniken är redan här. Den behöver bara tweakas och nå massorna innan den för alltid kommer göra vardagslivet lättare och världsproblemen färre, tror techälskarna.

– Nyckeln till framgång är att koppla ihop briljanta hjärnor och expertis på olika områden. När idéer från människor med olika bakgrund och kunskapsryggsäck smälter samman – då sker de verkliga genombrotten, säger Diane Murphy.

Med det sätter hon också fingret på vilken egenskap som framtidsbarnen behöver mest. Arbetsgivare som fått frågan om vilken egenskap som kommer att värdesättas högst hos framtidens anställda svarar: Kreativitet.

Men äsch, om ditt barn inte fötts med en stor portion kreativitet, så finns redan appar som stärker den kreativa förmågan. Och i framtiden kanske till och med hjärninplantat som får den kreativa ådran att svälla?

Föräldraskap Teknik Skolbarn Förskolebarn Mobiltelefoni Forskning & vetenskap Aftonbladet Inizio

11 saker som kommer att påverka ditt barn framtid

 

Den nya tekniken håller redan på att revolutionera våra liv – och utvecklingen är här för att stanna.

Våra barn växer i dag upp med skärmar och uppkoppling i bröstmjölken och frågan är hur deras liv som vuxna kommer att se ut?

Och för deras barnbarn?

Hur kommer livet i hemmet att förändras, vilka prylar dyker upp, hur blir den nya skolan och utbildningen? Hur påverkas våra relationer? Hur kommer arbetsmarknaden att se ut?

Digitala Livet har tittat i kristallkulan och listar här framtiden för de kommande generationerna.

 

1. Smart och svävande

HEMMET

Det uppkopplade hemmet blir snart smart nog att avgöra vilken familjemedlem som just klev innanför tröskeln och anpassa hemmiljön därefter. Bärbar teknik kring armleden avgör om temperaturen i huset bör höjas och vilken musik som borde rulla ut genom högtalarna, baserat på familjemedlemmens musikpreferenser.

Befolkningsexplosionen i världen gör det trångt på marken – våra barn kommer inte vara främmande för svävande hem. Schweiz-baserade designern Timon Sager har presenterat en svävande bostad med namnet Wolke 7, ett coolt glashus som diglar i vajrar under två väldiga zeppelinare.

2. Varma känslor för robotar

RELATIONERNA

Varma känslor för robotar

Dagens robotar, allt från AI-assistenter som Siri till självkörande bilar och robotdammsugare, kommer vara smartare och dessutom utrustade med känslor framöver. På Stanford University pågår redan forskning om hur robotar kan programmeras för att bäst samarbeta med människor. 30 år av forskning om mänskligt teamwork kan appliceras på allt som är digitalt och programmerbart. Hur varnar en självkörande bil på bästa sätt sina passagerare? Hur svarar en robot en ägare som är trött eller ledsen?

Det kommer att kännas enkelt och konfliktfritt att umgås med robotar som alltid agerar perfekt, som inte tappar tålamodet, ilsknar till eller ignorerar sms. Kanske enklare än att umgås med människor?

3. Vegokött och personliga matkassar

 

MATEN

Framtidsbarnen kommer tugga massor av vegetariskt kött, var så säker. I takt med att jordens befolkning växer och allt fler äter kött – räcker det inte till alla. Företag som Beyond Meat och Hampton Creek food experimenterar just nu med att förvandla växter till mat som ser ut och smakar precis som kyckling, biff och ägg. Recept-och-mat-leverans-branschen fortsätter att växa. Nästa generation kommer ta ett steg till. Företag som Linas matkasse och Mathem kommer styra om rejält. Framtidsbarnen kräver nämligen personifierade måltider, gissar experter. Mat som innehåller just de näringsämnen som passar den enskilda personen bäst.

4. VR-sex och kemitester

DATING

Sätt på ett VR-headset och du är meddetsamma tillsammans med din partner, oavsett var hen befinner sig i världen. Eller en spännande främling om det är det du föredrar. Hångla, dansa eller ha sex. Men föreställningen om att framtidens vuxna kommer föredra digitala sexförhållanden framför irl-varianten förkastas av många experter. Hjärnan känner skillnaden mellan fantasti och verklighet och behöver den gammaldags varianten av sex för att verkligen förenas med en annan människa.

Morgondagens generation behöver i alla fall inte traggla sig igenom otaliga tråkiga dejter för att hitta en sexpartner. Redan i dag finns kemi-tester, som påstår sig kunna avgöra attraktionskraften mellan två människor.

Gör ett test innan dejten och spara tid.

5. Snabbare, smidigare, självkörande

TRANSPORTERNA

Framtidens fordon kan beskrivas i Daft Punk-termer: Harder, better, faster, stronger. Hyperloop – subersnabba kapslar som viner fram i långa rör med hjälp av vakuum-teknik – blir verklighet och sträckan Göteborg–Stockholm avverkas på 25 minuter. Självkörande bilar regerar på vägarna och våra barn behöver aldrig frustrerat cirkla runt kvarteret och leta efter parkeringsplats. Självkörande teknik kombinerad med transporttjänster som Uber får trafiken att flyta smidigt. Bilägande? Duh, bara dumt. Dessutom har rymdresandet tagit fart och blivit lika vanligt som dåtidens Thailands-semester. Virgin Galactics SpaceShipTwo tar sex passagerare i taget – upp i det okända.

6. Smarta kläder krymper garderoben

KLÄDERNA

Såklart bär framtidsbarnet kläder som kan byta färg och mönster. Om hen hamnar på en fest där någon bär samma outfit, byts mönstret lätt ut. Violá. Pinsamma klädkraschen är avstyrd. Redan i dag experimenterar Londonbaserade The Unseen med kläder som kan byta färg genom en app.

Googles Project Jacquards samarbete med Levi´s, ska ta fram jeans som fungerar ungefär som dagens mobil. Med tekniken inbäddad i jeanstyget beställer du en Uber eller tar en selfie. Framtidens kläder kan också reglera temperaturen. Jackan blir varmare ju kallare det är utomhus. Behöver du byta långärmat till kortärmat finns teknik för det också. Framöver stressar ingen över oorganiserade, proppfulla garderober. Framtiden kräver färre plagg.

7. Stridsrobotar ersätter marksoldater

KONFLIKTERNA

Konflikter och krig kommer inte att försvinna när en generation skärmvana kids växer upp. Tvärtom, varnar många experter. Digitaliseringen kommer att sopa undan traditionella jobb, sänka medelklassen, ja till och med skapa upplopp och revolution, menar dystopikerna. Däremot är det inte soldater av kött och blod som tvingas utsätta sig för krigets hemskheter när mänskligheten drabbar samman och börjar slåss om maten och resurserna. Redan i dag bygger Google-ägda företaget Boston Dynamics avancerade stridsrobotar med hjälp av Pentagon-pengar.

8. Fattiga konstnärer blir vinnare

JOBBEN

Med lite tur duckar våra barn den jobbiga omställningsperioden som digitaliseringen för med sig. Medie-, hotell- och taxibranschen har redan fått känna på hur det svider när digitala innovationer ställer allt gammalt och invant upp och ner. Snart är det dags för bankindustrin och sjukvården. Teknikfilosofen Jaron Lanier menar att morgondagens superelit, teknikjättarna, måste ta sitt ansvar när många jobb äts upp av digitaliseringen. Medborgarlöner är ett förslag som kastats fram. När robotarna, den billigaste och mest medgörliga arbetskraften, tar hand om jobben kan framtidens vuxna göra vad de vill. Experter tror att kreativa yrken kommer få en skjuts, områden där robotar hittills inte levererar på samma nivå som männniskor.

Dagens fattiga konstnärer kan bli framtidens höginkomsttagare.

9. Bo i Skåne, plugga på Stanford

UTBILDNINGEN

Forskningen om hur vi lär oss mest och bäst blir vassare för varje år . Specialdesignade appar kan lära barnen allt från att fokusera till att läsa. Med VR-headset kan barnen besöka kinesiska muren och Stora barriärrevet på en eftermiddag. Det lärarlösa klassrummet har lanserats och barn långt ut på landsbygden i fattiga länder har tillgång till lika bra lärare som alla andra. Att bo i Skåne och plugga på Stanford är inget problem. Tekniken finns redan i dag. MOOC-initiativet, de öppna avgiftsfria distansutbildningarna som fick en trasslig start på föräldrarnas tid, utnyttjas flitigt av framtidsbarnen som vill ha tillgång till de bästa professorerna i världen.

10. Upptäck infarkten – innan den har hänt

HÄLSAN

Om våra barn ens minns Star Trek kommer serien och filmerna inte te sig det minsta futuristiska. Diagnosverktyget Tricorder som används i Star Trek håller på att bli verklighet. Den handhållna datorn kan upptäcka sjukdomar och ersätta 80 procent av läkarna framöver, tror experter. Wearables eller chip innanför huden kan ständigt mäta vårt hälsotillstånd och tipsa om hälsoinsatser. Ut och rör på dig! Varning för hjärtinfarkt inom två dagar – kontakta läkare! Med hjälp av mobilhubbar i hemmen samlas datan in och skickas upp i molnet. Analyserna från enorma mängder hälsodata revolutionerar läkarbranschen. Dessutom klarar vi av att bota genetiska sjukdomar, läkarna har lärt sig manipulera gener.

11: Bli gammal som gatan – slipp dö

DÖDEN

Teknikinnovationer tänjer ständigt på gränserna för vad som är möjligt. Hittills har åldrandet varit en deppig process för människor. Med åren blir vi rynkigare, sjukare och vekare. Men Google satsar redan miljoner på att stoppa åldrandet. Biotech-bolaget Calico samlar världens bästa hjärnor inom medicin, genetik, läkemedel och molekylärbiologi för att ta fram preparat som radikalt drar ner på åldringstakten. Dagens käcka tillrop i stil med ”65 is the new 30!” kan bli verklighet. Åldringsforskaren Aubrey de Grey, som skrivit boken ”Ending Aging”, är hoppfull. Han påstår till och med att den första människan som kommer leva i 1000 år redan är född.

Senaste nytt
Om Aftonbladet