Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nya kravet – körkort för din egen drönare

Efter boomen i USA – myndigheter tvingas att agera

Små drönare kommer att ligga paketerade under många julgranar.

I USA har de nu blivit så vanliga att transportdepartementet efter snabbehandling inför tvång på certifikat – i princip ett körkort för drönare.

– Vi räknar med att hundratusentals drönare kommer att köpas inför jul, säger Michael Huerta från den amerikanska flygfartsmyndigheten FAA.

Drönare som hindrar flygfarten. Drönare som skrämmer allmänheten. Drönare som helt enkelt är väldigt många.

Populariteten för små drönare, de kan väga så lite som 250 gram, har i USA nu blivit så stor att ansvariga myndigheter anser att de bör vara registrerade.

Snabbt beslut – krävs certifikat

Från tisdag 21 december till 19 februari har amerikanska ägare av små drönare på sig att registrera sin lilla farkost hos FAA.

Avgiften för hobbydrönarna är satt till 5 dollar men den som registrerar sig före 20 januari slipper den avgiften. Reglerna gäller alla drönare från 250 gram till 25 kilo.

De drönare som får de striktare nya reglerna är de som används för privat bruk. För kommersiella drönarpiloter, som fotografer och mäklare, utarbetas nu regler som ska leda till ett registreringsförfarande som väntas presenteras våren 2016.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Så får du köra din drönare i Sverige  

Den som struntar i de nya direktiven och flyger en oregistrerad drönare kan få böter på upp till motsvarande 230 000 svenska kronor. Om flygningen innebär kriminella handlingar kan böterna bli så stora som motsvarande 2,1 miljoner kronor och ge upp till tre års fängelse.

Svenska försvarsmakten: Tolv veckors grundutbildning

I Sverige finns ännu inga motsvarande krav på små drönare. Här finns bara krav på tillstånd för professionella drönare. De senaste tre åren har antalet tillstånd som Transportstyrelsen utfärdat fördubblats varje år, i somras började antalet tillstånd närma sig 1000.

Men det finns även här de som höjer röster för högre krav på vilka som får flyga även hobbydrönare.

– Försvarsmaktens allra minsta system väger ungefär 500 gram och innan vi släpper ut någon med en sådan så är det tolv veckor grundutbildning, har Göran Almfjord, chef för flygenheten på K3 i Karlsborg, sagt till Sveriges Radio.

 

LÄS OCKSÅ Digitala livet: ”Krocka med flygplan – får bara inte hända”  

Senaste nytt
Om Aftonbladet