Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Oväntade kraven för framtidens butlers

New York Times: Världens rikaste vill ha detta

Arrangera frukostbrickor, stryka skjortor och duka bord.

Glöm det om du drömmer om att bli en butler.

I dag handlar jobbet snarare om att kunna hantera avancerade tekniska system.

Ju mer tekniskt komplicerad vår vardag blir, desto mer måste vi kunna när det strular. Det har inte minst visat sig i många välbärgades hem, där man kan hitta allt från avancerade ljudanläggningar och gömda tv-paneler till ljus- och värmesystem som sätts igång automatiskt. Något som lett till att dagens butlers numera måste ha kunskaper i klass med en ingenjörs.

– De här bostäderna är så fyllda av teknik att en person utan grundläggande teknikkunskaper inte skulle klara jobbet, säger Graham Lefford till The New York Times. Han jobbar som butler för en välbärgad familj i New York.

Nya kompetensen: Ingenjörsexamen

Att rika personer numera söker efter personal till hemmet med stora kunskaper i teknologi är tydligt. Många hemhjälpsförmedlare rekryterar direkt från andra företags teknikavdelningar och på flera håll har butlerskolor börjat samarbete med mjukvaruföretag som producerar teknologi för bostäder.

– Nätverkskunskap och programmering är en del av standardutbildningen nu, säger Matthew Haack, som driver The Domestic Estate Management Association, en organisation som ordnar utbildningar för blivande butlers.

Inte konstigt, kan tyckas, när arbetsuppgifterna inte sällan består av att förstå varför säkerhetssystemet strular och att se till att det går att styra allt från dörrar, persienner och hemmabiosystem via exempelvis en ipad.

Uppkopplade hemmet kräver mer

Butlern Graham Lefford menar att även om teknologin på många sätt gjort hans arbete enklare, ger det honom också ofta huvudvärk. Ett exempel på det är när han en ledig kväll i sitt eget hem fick ett meddelande om att hans chef inte kunde släcka lamporna i sitt hus.

– För att fixa det skulle jag ha varit tvungen att ta bort en panel från elektronikskåpet, dra ur kontakten ur något annat och sedan trycka på en reset-knapp. Min chef bestämde sig för att lämna lamporna på tills nästa dag, säger han.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet