Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Din smartphone förstör ditt humör – och din hållning”

Tipsen att tänka på i vardagen

Framåtböjd nacke och slokande axlar – så ser vi ut när vi surfar i våra smarta mobiler.

Nu står det klart att telefonerna även kan göra oss ledsna och negativa.

Men med enkla tips och knep undviker du problemen.

Den digitala teknologin har inte bara inneburit ett nytt sätt att leva, den håller också på att förändra våra kroppar. Vårt ständiga surfande i mobiler har lett till att vi allt oftare sitter med en så kallad tech neck – en hållning med framåtböjd nacke, slokande axlar och armar som hänger fram mot kroppens mitt. Något som kan leda till ömmande muskler – och sämre självkänsla, negativa tankar och ledsamhet. Det rapporter Amy Cuddy, professor i Socialpsykologi vid Harvard Business School, i en debattartikel i The New York Times.

Deprimerade människor har sämre hållning

Tidigare forskning har visat att deprimerade människor i högre utsträckning har sämre hållning än friska personer. Att själva hållningen i sig kan vara orsaken till negativa tankegångar är däremot något nytt. I en studie publicerad tidigare i år, i den amerikanska tidskriften Health Psychology, blev icke deprimerade personer ombedda att sitta i antingen en slokande position eller en upprätt. Därefter fick de svara på frågor liknande de vid en jobbintervju. Resultaten var tydliga: De som hade suttit i en slokande hållning uppgav att de känt sig både mer ledsna, osäkra och rädda under frågestunden än de som svarat rakryggade.

Inte nog med det, ”telefonhållningen” kan också kan påverka vårt minne.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Därför laddar du din mobil på helt fel sätt  

I en studie, presenterad i tidskriften Clinical Psychology and psychotherapy of people with clinical depression, fick en grupp testpersoner läsa ett gäng värdeladdade ord. Det visade sig att de som haft en dålig hållning under tiden de läste framför allt mindes de negativt laddade orden efteråt.

Japansk undersökning: Minnet påverkas

Så var inte fallet med de som suttit raka i ryggen. Även en japansk undersökning, gjord 2009, gav resultat som indikerade att minnet påverkas av hur vi sitter. Där jämfördes skolbarn som fått lära sig att sitta raka i ryggen i klassrummet med de som tillåtits säcka ihop – barnen med bra hållning visade sig prestera betydligt bättre i skolan än de andra.

Det står också klart att även om laptops och surplattor påverkar vår hållning negativt, är det de mindre enheterna som genererar de värsta tekniknackarna. Detta eftersom de mindre apparaterna får oss att sloka mer.

Lyckligtvis finns det sätt att undvika att få både dålig hållning och bli tech neck-deppig. Regelbunden massage, stretch och att hålla telefonen i ögonhöjd sägs vara ett vinnande koncept.

LÄS OCKSÅ Digitala livet: Chippet laddar din mobil på tio minuter  

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet