Dagens namn: Emil, Emilia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Varma presenten – fria svenskakurser

Bjuder flyktingar på online-utbildning: Vi tror stenhårt på det vi gör

SAN FRANCISCO. Deras försenade julklapp till flyktingar i Sverige:

Gratis lektioner i svenska – online.

– Jag är ingen tomte, men tror stenhårt på det vi gör, säger Jake Jolis, grundare till startupen Verbling.

Svenska startupbolaget Verbling i San Francisco har rullat ut sitt erbjudande till syriska flyktingar i Sverige och fått stor respons.

– Som nykomling här i Sverige är det fantastiskt! Jag har för mycket tid på förläggningen och vi har inget att göra. Nu kan jag lära mig svenska och jag har redan tagit 15 gratislektioner, säger Tarek Alhamad, 26 som bor på en flyktingförläggning i Uppsala.

– När du är ny i ett land är det jätteviktigt att lära sig språket, även om svenskarna pratar engelska. Att behärska svenska är nödvändigt för att känna sig hemma, få vänner och jobb, fortsätter han.

Lärare jobbar gratis

Verbling pytsar själva in motsvarande 85 000 kronor för att nyanlända flyktingar ska få gratislektioner i svenska. Pengarna kommer inte räcka speciellt länge, men grundarna hoppas att volontärlärare som anslutit sig till tjänsten för att undervisa utan ersättning kommer att förlänga gratiserbjudandet.

Tänker ni konkurrera ut SFI, Svenska för invandrare?

– Nej, inte konkurrera men komplettera, säger Jake Jolis.

Enkel tjänst

Verblings historia tog fart på allvar i början av 2015. Idén handlar om att koppla ihop språklärare världen över med hugade språkstudenter. Tjänsten är enkel. Du väljer språk, lärare och för runt 130 kronor i timmen får du privatlektioner över en skype-liknande tjänst på sajten.

Idag huserar Verbling i hippa Mission District i San Francisco, har tretton anställda och kan skryta med en halv miljon registrerade användare. Grundarna tror att marknaden bara kommer att växa. Idag finns 270.000 språkskolor världen över, men bara tre procent av undervisningen som säljs är online-lektioner. Stora välrenommerade språkskolor som Goethe Institutet eller Cervantes Institutet håller sig främst till den gamla modellen: Klassrum med lärare framför uppradade elever.

– Lokalerna är dyra, studenterna betalar höga priser och lärarna har ingen flexibilitet, säger Jake Jolis.

Uber – för språklektioner

Verbling hoppas att de på sikt ska kunna knipa en rejäl bit av språkundervisnings-marknaden. Ungefär på samma sätt som taxitjänsten Uber har revolutionerat taxi-industrin vill Verbling-killarna ruska om språkundervisnings-branschen. Med en stor skillnad: Uber kräver inte utbildade taxiförare, vem som helst som kan köra bil kan anmäla sig som förare via appen och bli godkänd. Verbling kräver att lärare som ansluter sig till språksajten dokumenterar sin utbildning och erfarenhet för att inga självutnämnda språkgenier ska kunna solka sajtens rykte.

– Dessutom betygsätts lärarna av eleverna och lärare som inte håller måttet plockas bort, även om de har utbildning och erfarenhet, säger Jake Jolis.

Virtual reality nästa

Men kan det bli lika bra? Online-lärare är ju trots allt långt bort och ofta känns det viktigt att vara face-to-face när man ska lära sig saker?

Gustav Rydstedt, medgrundaren, har en idé. Virtual reality-teknik och VR-headset förväntas bli nästa stora grej i Silicon Valley. Med en tv-lik pryl på näsan kan vi placera oss i samma rum som läraren och få en 3D-upplevelse av språklektionen, oavsett var i världen vi befinner oss. 

– Så småningom kan vi lansera Verbling-VR. Men än så länge har vi fullt upp med att göra dagens språktjänst känd och bättre, säger Gustav Rydstedt.

Senaste nytt
Om Aftonbladet