Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nasa vill skriva ut 3D-pizza i rymden

POUHGKEEPSIE. Designa din middag och skriv ut med ett par klick. Tillagningen låter som tagen ur en sci-fi film, men 3D-printad mat finns faktiskt redan.

Digitiala Livet har besökt forskarna som vill skapa mat ur tomma intet.

Du är på väg hem från jobbet, trött och inte på humör för att laga mat. Föreställ dig att du då klickar fram hamburgare i din mobil-app, formar dem som hjärtan för skojs skull och anpassar ingredienserna efter alla i familjens individuella behov. Väl hemma väntar middagen sedan färdig i printern, redo att ätas. Om bara tio år kan scenariot bli verklighet.

Dekorationer

Men än så länge är 3D-printad mat snarare cool dekoration. På skolan Culinary Institute of America (CIA) i Poughkeepsie, två timmar bilresa från New York, forskar elever hur 3D-printad mat kan utvecklas vidare.

En av 3D-specialisterna, Liam MacLeod, far runt i ett litet rum på kockskolan med sin vita rock. Längs en av väggarna står två stora printers som jobbar för fullt med sockerdekorationer till julavslutningen på skolan. Just nu printas en röd släde som byggs samman 0,178 millimeter i taget. Den är klar om ett par timmar.

– Skrivarna fungerar precis som vanliga pappersskrivare, fast patronerna är fyllda med bindingsmedel istället för bläck, säger Liam MacLeod.

"Spännande att stå i fronten"

Sedan i våras har han och studenten James Bickmore-Hutt ägnat otaliga timmar åt att laborera med smaker, färger och textur för att utveckla matkonsten. För än så länge finns lite forskning på 3D-printad mat.

– Det är fantastiskt att testa något som aldrig gjorts förr. Vi skapar litteratur och utbildning för framtiden, det är otroligt spännande att stå i fronten av ny utveckling, säger James.

Eiffeltornet och Colosseum

Med hjälp av en blandning av vanligt socker och maltodextrin byggs sockerfigurer som inte kan göras för hand eller i formar. På en hylla i deras laboratoriesal står några av verken: ett Eiffeltorn, Colosseum och avancerade geometriska figurer. På hyllan ovanför staplas pulver med torkade rödbetor, wasabi och kanel.

– Vi jobbar med utgångspunkten att vatten är huvudingrediens i allt. Förmågan att dra ut samt tillsätta vatten med hjälp av ett bindningsmedel hjälper till att skapa olika smaker och texturer, säger James Bickmore-Hutt.

Smaklös och tråkig

Duon har hittills haft både gastronomiska genombrott och misslyckanden. Nyligen gjorde de som ett äggskal med wasabismak, vilket serverades med råbiff, krossades och blev som knaprigt strössel.

– Det var lyckat! Sämst är nog grundsmaken på sockerblandningen. Den är smaklös och tråkig. Nu består utmaningen av att kunna ändra det receptet och tillsätta fett, mjöl, grönsaker eller andra ingredienser, säger James.

Fler företag och skolor jobbar också på att utveckla 3D-matkonsten. Och forskningen går snabbt framåt. Företagen slåss nu för att bli de som sätter en 3D-matskrivare i var persons hem, precis som mikron nu är given i alla kök.

Faktum är att små hemmamaskiner redan finns att köpa. Men 3D-smakar det, så kostar det.

Tiotusen dollar

Maskinen ChefJet, som kan printa socker- och chokladfigurer, kostar mellan fem och tio tusen dollar. Detta är den första apparat som är godkänd av amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, vilket innebär att restauranger och butiker nu skulle kunna köpa in och sälja 3D-printade rätter.

Barcelona-baserade företaget Foodini har också en printer, redo för den breda massan. De satsar på mat, som ravioli och burgare, istället för godis. Men maskinerna fungerar inte som mat-replikatorn i Star Trek, som sätter ihop mat från tomma intet. Verklighetens maskiner måste ha kapslar med råvaror. Fördelen enligt skaparna är dock att du får mat snabbt utan en massa tillsatser.

Wow-faktorn

James Bickmore-Hutt på CIA tycker att det är intressant att tänka att 3D-printers är en del av framtidens matlagning, men ser ännu ingen poäng med det.

– Vi försöker inte ta en gurka, mosa den och sedan printa en likadan gurka. Vad är poängen med det? Du kan lika gärna äta den riktiga ingrediensen. Jag tycker snarare att överraskningen och wow-faktorn ligger i att till exempel printa något som smakar ananas men ser ut som en jordgubbe. Det skulle vara kul!

Pizza i rymden

Men det finns fördelar med att kunna skriva ut vanlig näringsrik mat. NASA satsar exempelvis stora pengar på att kunna skriva ut pizza i rymden, eftersom det är svårt att förvara färsk mat på rymdskepp i flera år när människan åker till Mars.

Amerikanska militären har också nytta av att printa på plats, istället för att frakta mat till krigszoner. En vision är att sensorer på soldaterna ger information om vad just den personen behöver för näring och skickar till printern, som skriver ut just det den individen behöver. Denna typ av teknologi beräknas enligt arméns forskare finnas år 2025.

Andra ser små fördelar som att barn kan äta fler grönsaker om de exempelvis är formade som dinosaurier.

Kyckling utan kyckling

Liam MacLeod pekar på det printade Eiffeltornet. Det ritades inte i datorn utan scannades in av en miniatyr. Han tar upp en liten hand-scanner och håller över sitt ansikte.

– Med denna kan jag scanna vad som helst. Exempelvis ett huvud eller en hand. Det skulle kunna vara kul, säger han.

Men även Liam Macleod tror att 3D-printers kan användas för mer än kuriosa. Till och med för att bekämpa världssvält och miljöproblem.

– Som att ta beståndsdelar av en kyckling och trycka upp en massa kyckling, men ta bort djuren helt ur ekvationen. Vi har långt kvar dit, men jag ser inte hur det inte skulle kunna vara möjligt i framtiden, säger han.

 

Emelie Svensson

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet