Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Robothandsken som hjälper synskadade

Så fungerar nya tekniken

Yantao Shen, researchansvarig för projektet vid University of Nevada   Yantao Shen, researchansvarig för projektet vid University of Nevada Foto: University of Nevada

Forskare i USA utvecklar en handske som kommer att hjälpa synskadade att hitta och identifiera saker med händerna. Med hjälp av sensorer, kameror och ljud kan robothandsken berätta vad händerna rör vid.

Att söka rätt på ett glas och sedan plocka upp det eller hitta rätt dörrhandtag. Sådana i grunden enkla vardagshändelser kan vara mycket komplicerade eller omöjliga för en synskadad.

Men forskare i USA har nu kommit långt med att ta fram en ”robothandske” som avsevärt underlättar att identifiera saker som händerna rör vid.

Visuella sensorer

Det är forskare vid Universiteten i Reno och Little Rock som i ett samarbete nu finjusterar en handske som med hjälp av kameror, mekaniska sensorer och elektroniska sensorer gör det möjligt att uppskatta storleken, formen, temperaturen och placeringen av objekt innan den synskadade kunnat notera detta.

– De visuella sensorerna, kameror med extremt hög upplösning, gör att bäraren av handsken först blir medveten om objektet i fråga, sedan tillkommer kontaktsensorerna allteftersom handen kommer närmare detta, säger Yantao Shen, researchansvarig för projektet vid University of Nevada i Reno till tidningen Reno Gazette Journal.

– Men det viktigaste är troligen att den synskadade kan hitta en sak utan att behöva treva runt efter den, fortsätter Shen.

Fler användningsområden

Teamet bakom projektet har fått ett treårigt stöd från amerikanska National Robotics Initiative och fokuserar nu bland annat på att utveckla handsken och dess design för att den ska bli maximalt lätthanterlig, men även för att den ska få fler användningsområden.

Utöver att hjälpa synskadade tror de ansvariga att tekniken kan komma att användas vid rymdfärder, militära aktioner och vid räddningsaktioner i mörka miljöer.

Lars Nylin

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet