Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Virtual reality maxar berg- och dalbanan

Gröna Lund: Man kan göra coola grejer

SAN FRANCISCO. Med VR-set på näsan blir berg-och-dalbane-åket maffigare. 2016 är året när virtual reality intar nöjesparkerna.

– Man kan göra coola grejor, skapa nya upplevelser som blir ett komplement, säger Peter Osbeck, ride manager på Gröna Lund.

Virtual reality-trenden slår igenom på nöjesfälten 2016 spår sajten Theme Park Tourist, som bevakar nöjesparker världen över. Parker i USA, Kanada och Tyskland kommer att erbjuda bergbaneåk med VR-set på näsan kommande säsong.

Både Liseberg och Gröna Lund hemma i Sverige nosar på trenden.

– Man kan göra coola grejor, skapa nya upplevelser som blir ett komplement, säger Peter Osbeck, ride manager på Gröna Lund.

Med VR-film framför ögonen, samtidigt som man känner g-krafterna, kan en färd i berg-och-dalbanan bli maffigare.

– Under Halloween kan man lägga på en film där zombies dyker upp under åkturen. Vid jul kan det vara tomtar, säger Peter Osbeck.

Billigare än att bygga nytt

VR och berg-och-dalbana låter som kaka-på-kaka. Varför sätta på ett VR-set och se en film när man åker bergbana, istället för att bara följa med på en hisnande upplevelse på riktigt?

– Jag tror VR funkar bra för att ge lite äldre och långsamma berg-och-dalbanor en boost. Det är billigare än att bygga nytt, säger Peter Osbeck på Gröna Lund.

– Att addera en VR-upplevelse är ett bra sätt att förnya en attraktion, men vi tycker att våra attraktioner är bra som de är, även om de är analoga, säger Daniel Lindberg på Liseberg.

Åk med eldsprutande drake

Inte heller i USA och Kanada planerar nöjesfälten att göra VR-upplevelser av sina högsta, snabbaste och mest populära bergbanor. Men Wonderland utanför Toronto har redan en VR-bana, där en bergbane-åkare med VR-set får upplevelsen av att hen flyger på en eldsprutande drakes rygg.

Europa Park i Tyskland, ett av de största nöjesfälten i Europa, experimenterar med virtual reality för att ge en 30 år gammal berg-och dalbana i parken nytt liv. Reaktionerna har varit positiva.

Även det tyska företaget Mack Rides som tillverkar berg-och dalbanor kompletterar nio av sina bergbanor med VR nästa år. Om ett par år ska VR-upplevelserna kunna anpassas till åkaren. Snällare filmer för ett litet barn, mer skrämmande för en vuxen.

Senaste nytt
Om Aftonbladet