Dagens namn: Lucia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nya trenden: Sluta skriva – börja vifta

Så kommer vi styra våra prylar: Det här är framtiden

LAS VEGAS. Att skriva på pyttesmå tangentbord i mobilen är på väg bort.

Snart styr vi våra tech-prylar med blinkningar, fingerknäpp och sura miner.

– Vi tror att gesterna är framtiden, säger Daniel Carlman, grundare av svenska start-upen Manomotion som sysslar med rörelseteknik.

Egentligen är det ganska konstigt.

Vi har inte kommit jättelångt från skrivmaskinens dagar.

Vi skriver fortfarande på tangentbord som ser ungefär likadana ut som den gamla Haldans. Vi messar, googlar och fyller i Uberadresser i text. Petar med fingrarna på ett jättelitet tangentbord på mobilen.

Det är långsamt. Det är bökigt. Så är det ute och skriva?

– Vi tror att gesterna är framtiden, säger Daniel Carlman, grundare av svenska start-upen Manomotion som sysslar med rörelseteknik.

Händerna – bästa redskapet

Händerna är ett finstämt redskap. Mycket mer sofistikerade än någon techprodukt på markanden. I en hand finns 27 olika ben som kan vridas och roteras på otaliga sätt. Och med händer och fingrar kan vi skicka en mängd budskap – snabbt. Den världskända långfinger-gesten är bara ett.

Daniel Carlman trycker sitt finger mot läpparna.

– Om man kan sänka sin smarta tv med en vanlig “shhh-tystare”-gest är det toppen, säger han.

När vi människor kommunicerar är det faktiskt inte orden som betyder mest, visar forskningen. Istället är det ansiktsuttryck och gester som är den viktigaste delen av kommunikationen människor emellan.

Då är det såklart logiskt att gester blir nästa steg för att styra våra techprylar.

BMW jobbar med fingrar

Marcus Behrent från BMW berättade på techmässan CES förra veckan hur biljätten experimenterar med att bilföraren ska kunna höja volymen på bilradion genom att veva runt med fingret i  en cirkel i luften. Precis så som man gör om man vill gestikulera till en kompis att skruva upp.

– Men vi vill inte göra det för krångligt. Folk ska inte behöva lära sig teckenspråket för att kommunicera med sin bil, det måste vara självklara gester, säger Marcus Behrent.

Fler techjättar har siktet inne på att vi ska kunna styra våra techprylar med rörelser och tecken.

Förra veckan blev det känt att Apple har köpt det San Diego-baserade företaget Emotient som utvecklat en teknik som kan tyda ansiktsuttryck. Målet är att tekniken ska kunna tolka exakt vad du känner i ett visst ögonblick.

En ögonbrynshöjning, en liten böjning i mungipan eller ett missnöjt putande med läpparna är ansiktsuttryck som till och med småbarn kan förstå. Men det där finliret klarar ingen mobil i världen av att tyda. Än.

Mobiler tyder känslor

Apple är förtegna om hur de ska använda Emotients teknologi, men det är ingen djärv gissning att Siri kommer få förmågan att tyda våra känslor, inte bara lyssna på oss och tala till oss.

Telefonen kan framöver bli en bättre kompis. Om ägaren är irriterad eller trött får man ett bemötande av Siri. Om man är glad och uppåt, ett annat.

Emotients teknologi har tidigare använts på en rad områden: Av annonsörer som vill ta reda på hur reklamen uppfattas av den som tittar, av butiksägare som vill läsa av kundernas känslor när de ser sig runt om i butiken och av läkare som vill mäta smärtnivåer hos patienter. Emotients vd hävdar att teknologin prickar rätt till 95 procent.

Kräsna pekskärms-barn

Svenska Manomotions teknologi har utvecklats för att analysera handens komplexa röresler.

Nu är målet att kunna använda uppfinningen för att se sina händer i virtual-reality-världen.

– Att kunna se sina händer är oerhört viktigt för att kunna känna sig delaktig i den virituella världen och inte bara vara en åskådare, säger Daniel Carlman.

Han tror att skrivandet på skärmarnas tangentbord är på utdöende. Barn som växer upp idag är vana att använda pekskärm kommer kräva enklare lösningar.

– Människan är lat av naturen. Vi vill knäppa med fingrarna när tv:n ska på eller av. Och vi vill styra en drönare med händerna. Det är mycket enklare än att lära sig hantera en fjärrkontroll, säger Daniel Carlman.

Senaste nytt
Om Aftonbladet