Dagens namn: Vilhelmina, Vilma
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Tipsen som håller liv i din mobil i kylan

Krånglar mobilen i vinterkylan? Lugn – här är hjälpen

SAN FRANCISCO. Vi kan i stort sett styra våra liv med mobilen.

Men Iphonen har en ledsamt svag punkt:

Den tål inte den svenska vintern.

Under köldknäppen har många Iphone-ägare upptäckt hur telefonen oväntat ger upp, även om det ser ut som det finns gott om batterikraft kvar. Poff. Telefonen stänger av sig.

Förklaring: Batterikapaciteten blir sämre i kyla och det gäller alla lithium-batterier, den typen av batterier som finns i smarta telefoner. När batteriet kyls ner dör det, men kan återupplivas utan laddning så fort mobilen blir hyfsat varm igen.

Det är inte bara Iphonen som har problem i kalla väder. I Environ Laboratories i kalla staten Minnesota i USA har forskarna testat mobiler i extremväder. De flesta modeller tacklar av vid minus tio grader, vid minus 20 stängs de flesta av fastän de har batterikraft kvar och vid minus 30 funkar mobilerna inte alls. Det var bara en mobil – en gammal modell av Motorola – som klarade av extremkylan.Testteamet fick den att fungera en kort period även när den sänkts ner i flytande kväve.

– Vi måste acceptera att tekniken har begränsningar och förbereda oss när kylan slår till, säger Seth Porges, tech-skribent från New York, som var med och gjorde försöken.

Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet