Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Tipsen som håller liv i din mobil i kylan

Krånglar mobilen i vinterkylan? Lugn – här är hjälpen

SAN FRANCISCO. Vi kan i stort sett styra våra liv med mobilen.

Men Iphonen har en ledsamt svag punkt:

Den tål inte den svenska vintern.

Under köldknäppen har många Iphone-ägare upptäckt hur telefonen oväntat ger upp, även om det ser ut som det finns gott om batterikraft kvar. Poff. Telefonen stänger av sig.

Förklaring: Batterikapaciteten blir sämre i kyla och det gäller alla lithium-batterier, den typen av batterier som finns i smarta telefoner. När batteriet kyls ner dör det, men kan återupplivas utan laddning så fort mobilen blir hyfsat varm igen.

Det är inte bara Iphonen som har problem i kalla väder. I Environ Laboratories i kalla staten Minnesota i USA har forskarna testat mobiler i extremväder. De flesta modeller tacklar av vid minus tio grader, vid minus 20 stängs de flesta av fastän de har batterikraft kvar och vid minus 30 funkar mobilerna inte alls. Det var bara en mobil – en gammal modell av Motorola – som klarade av extremkylan.Testteamet fick den att fungera en kort period även när den sänkts ner i flytande kväve.

– Vi måste acceptera att tekniken har begränsningar och förbereda oss när kylan slår till, säger Seth Porges, tech-skribent från New York, som var med och gjorde försöken.


6 bästa tipsen – så håller du liv i mobilen

På sin hemsida rekommenderar Apple användning av Iphonen i temperaturer mellan 0 och 35 grader varmt. Den svenska vintern är långt ifrån Iphone-anpassad, så här är tipsen för dig som vill hålla liv i telefonen i iskylan.

Ha mobilen nära kroppen

Under dunjackan håller sig telefonen varm och batteriet intakt. Använd headset och röststyrning, som Siri, så telefonen kan stanna kvar i värmen.

Slå på flygplansläge eller stäng av

Om flygplansläget är på eller mobilen är av så går den såklart inte att använda. Men något att tänka på kalla dagar om du behöver hushålla med batterikraften till senare.

Använd termos-skal

Ju varmare skal till mobilen desto bättre. På marknaden finns redan mobilskal som fungerar med inbäddad NASA-teknologi – Salt. USA:s rymdmyndighet har länge experimenterat med tech-prylar i extrema temperaturer och det temperaturtåliga mobilskalet fungerar ungefär som en termos. Den håller mobilen varm i kylan och sval i extrem sommarhetta.

Gör-det-själv-lösningar funkar också

Är det för dyrt med högteknologiska skal så ta saken i egna händer. En raggsocka i rätt storlek som fodral, en gammal fingervante eller en jättevante där mobilen får plats i handen.

Fixa batterihjälp

Det finns en rad små batteriladdare anpassade till mobilen som man kan bära med sig i fickan eller väskan. Med dem kan du ladda upp mobilen även om du inte är i närheten av ett eluttag.

Vänta inte med att ladda

Ladda din mobil så ofta du kan när du är på plats inomhus. Ju mer batteri när du ska ut i svinkylan, desto större chans att mobilen klarar sig.

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2016-01-15
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/partnerstudio/digitalalivet/article22094089.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11