Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Här är rösten – alla känner igen

Hon är den livs levande Siri – rösten i din mobil

LAS VEGAS. Hon är hyfsat smart, bossig och har knastertorr humor.

Digitala Livet har träffat Siri.

Ja, den Siri – hon som du hört i din Iphone.

Susan Bennet är röstproffs och lever på sin röst.

Hon har spelat in reklamjinglar till allt från Coca cola och McDonalds till Delta Airlines och Discovery.

Men det största hon gjort under sin karriär är såklart Siri, Iphone-rösten. Hon är det amerikanska originalet av den världskända figuren, som svarar på frågor och tar emot order när vi kopplar på röststyrning i telefonen.

Ändå är hennes ansikte inte speciellt känt.

– Jag är lite blyg och introvert, skrattar Susan Bennett.

Bennett hade ingen aning om att hon skulle bli Siri när hon spelade in fraserna för tio år sedan, långt före tekniken för röststyrning blivit verklighet.

– Jag fick spela in tusentals meningar. Vissa väldigt underliga, som Melissa hallucinates. Allt för att teknikerna ska kunna plocka ihop fraser och ord, säger Susan Bennett.

Nu ska Siri – alias Susan – bli film. Ett dokumentärteam som siktar på Sundance filmfestival nästa år följer henne hack i häl.

– Jag tror att det var Susans personlighet som gör Siri till den hon är: Bossig, smart och med torr humor. Precis så är Susan, säger regissören Salomé Breziner.

I dag har Apple bytt ut original-Siri. Anledningen var avtalet, tror Susan Bennett. Kontraktet hindrade henne inte från att avslöja att just hon var orginal-Siri-rösten.

– Jag tror anonymietet är viktigt för företaget. De föredrar säkert att kunderna har sin egen bild av Siri. Om jag talar om att jag är Siri-rösten kanske någon blir besviken. Vill att jag ska vara blond till exempel, ler Susan Bennett.

Iphone Apple
Senaste nytt
Om Aftonbladet