Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Trenderna som formar framtidens arbetsplats

Titta – så här kommer vi att jobba i framtiden

Nfc-chip i handen, sensorer som läser av din hjärna och robotmöten.

Så här kommer vi att jobba i framtiden.

Epicenter, på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm, är en arbetsplats skapad för att främja innovation, idéer och nya samarbeten. Ett kontor för de som ska forma framtiden.

Men det är inte bara tjänster och produkter som ska utvecklas. Det är också själva sättet som vi jobbar som utvecklas på Epicenter. Här testas både teknik och strategier som skvallrar om framtidens arbetsplatser.

– Epicenter ska framförallt vara en inspirerande miljö, säger Hannes Sjöblad, som jobbar som Chief Disruption Officer på Epicenter.

Hans uppdrag omfattar att ständigt ta in nya spännande idéer, aktiviteter och personer i huset. Men också att bevaka teknikutvecklingen, testa, ta hem och visa upp spännande ny teknik. Tanken är både att medlemmarna ska få chans att se och testa nya spännande prylar, men ännu viktigare är att hjälpa dem förstå hur tekniken påverkar världen.

– Framförallt handlar det för mig om att försöka kontextualisera tekniken. Att titta på hur ny teknik kommer att kunna användas och vilka konsekvenser det får.

 

“En kropp i rummet”

Hannes lyfter fram några exempel som han ser kommer ha betydande påverkan på framtidens arbetsliv. Ett av dem är telepresence-roboten, en ganska enkel teknik för videomöten som kan göra stor skillnad. Istället för ett vanligt videosamtal via dator, mobil eller stationär skärm där någon annan kontrollerar vad du som extern deltagare ser, och var din skärm står, så kan användare av en telepresence-robot själv styra kameran och manövrera roboten i rummet.

– Till skillnad från ett vanligt konferenssamtal så har du en kropp i rummet. När mötet tar paus kan du följa med till kaffemaskinen och småprata. Med en telepresence-robot kan du följa med kollegorna till kaffeautomaten. Även om du deltar på distans.   Med en telepresence-robot kan du följa med kollegorna till kaffeautomaten. Även om du deltar på distans.

Det är en teknik som funnits ett tag men nu börjat sjunka i pris.

– De kostar idag ungefär 15 000 kronor vilket är lika mycket som en business-class resa över Atlanten. Så man tjänar in det fort.

En annan spännande trend är återkomsten av virtual reality. Den tekniken kan komma att användas mycket inom arbetslivet framöver, tror Hannes Sjöblad. Till exempel för att visa upp och interagera med 3D-modeller eller ritningar av produkter och byggnader. Andra användningsområden innefattar allt från utbildning till möten.

Gymkortet inopererat i handen

Hannes är själv ett levande exempel på hur ny teknik kan användas i vardag och arbetsliv. I hans vänstra hand sitter ett nfc-chip (near field communication) inopererat. Chippet ersätter bland annat nyckelkortet på kontoret, han kan öppna dörrar bara genom att hålla fram handen mot kortläsaren. Likaså skåpnycklar, gymkort och cykelnycklar kan ersättas av nfc-chippet.

– Mitt syfte med att skaffa chippet är att slippa bära runt på alla de här sakerna.

Andra användningsområden för nfc-chippet är till exempel att ersätta lösenord på datorn eller pinkoden till mobilen. Ett nfc-chip handen kan kommunicer med ett dörrlås på samma sätt som ett nyckelkort.   Ett nfc-chip handen kan kommunicer med ett dörrlås på samma sätt som ett nyckelkort.

Just identifikation tror Hannes kommer att bli ett viktigt användningsområde för nfc-chip. När allt fler objekt i våra arbetsplatser, bilar och hem blir uppkopplade så uppstår ett behov av att kunna identifiera oss gentemot all den smarta tekniken. Till exempel kan olika familjemedlemmar ha personliga profiler med sina egna inställningar för hemmets funktioner. Likaså arbetare på en fabrik eller ett kontor som behöver logga in för att få tillgång till de funktioner eller inställningar som just de använder. Med ett chip i handen kan tekniken direkt förstå vem som kommit och anpassa sig automatiskt. Istället för att vi behöver skriva in lösenord och användarnamn för varje enskild pryl.

– Jag ser det såhär: Vilka språk pratar sakernas internet? Jo, språken som de miljontals prylarna i sakernas internet pratar heter wifi, bluetooth och nfc. Nu pratar jag också nfc, ler Hannes Sjöblad.

Sensorer för hälsan

En närbesläktad trend som kommer att påverka framtidens arbetsliv är sensorer som mäter vår kropp och hälsa. Som till exempel pannbandet Muse som mäter elektrisk aktivitet i din hjärna. Ett pannband som mäter din hjärnaktivitet kan göra dig bättre på att fokusera.   Ett pannband som mäter din hjärnaktivitet kan göra dig bättre på att fokusera.

– Hjärnan är elektrisk, och beroende på om du är exempelvis fokuserad eller stressad så har hjärnvågorna olika elektriska frekvenser. Detta är väldigt svårt att vara medveten om eftersom vi inte kan känna på vår egen hjärna. Men med Muse kan du på riktigt lyssna på din hjärna och förstå vilket tillstånd den är i.

När du bär Muse på huvudet och kopplar in hörlurar kan du höra om din hjärna är fokuserad eller störd och stressad. När du är fokuserad hör du ett milt sus. men blir du distraherad hörs istället brus och knaster.

– Muse hjälper mig att utveckla metoder för att hitta tillbaka till mitt fokus igen om jag blir störd. Det är samma sak som meditation handlar om, men med den här får du en helt annan feedback. Metoder att hitta koncentration som kan ta år av meditation för att uppnå, kan du lära dig med den här tekniken på en vecka, säger Hannes Sjöblad.

 

GRAFIK: 7 prylar för framtidens arbetsplats

Här är prylarna som förändrar hur vi jobbar.

Senaste nytt
Om Aftonbladet