Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Stackars oss, stackars barn”

Pappabloggaren Manne Forssberg om Digitala Livets artikelserie: En hel föräldrageneration har drabbats av skärmskräck

Få saker gör mig så nedslagen som min yngsta dotters mediekonsumtion.

Hon är två och ett halvt år och om hon får välja (det får hon väldigt ofta) tittar hon på vuxna som öppnar leksakskartonger och Kinderägg på Youtube.

Jag njuter av att få laga mat utan att bli dragen i byxbenet men skäms över att andra vuxna barnvaktar min dotter och dessutom tar till så billiga knep som godis och leksaker för att hålla hennes uppmärksamhet. 

Namn: Manne Forssberg. Ålder: 32 år. Yrke: Skribent och föreläsare. Familj: Fru och två barn   Namn: Manne Forssberg. Ålder: 32 år. Yrke: Skribent och föreläsare. Familj: Fru och två barn Foto: Cecilia Österberg/IBL Bildbyrån

Föräldrar har nog alltid fått ångest när barnen med glädje och entusiasm har låtit sig uppslukas av nymodigheter.

På 1700- och 1800-talet var romanen en ständig källa till oro och dåligt föräldrasamvete. Expertisen varnade för de fruktansvärda faror som kunde drabba bokläsare. Bokläsning kunde leda till förkylning, värmeutslag, artrit, hemorrojder, astma, epilepsi, melankoli, arbetsskygghet, överdriven smak för lyx, livströtthet och en för tidigt död.

 

På 1980-talet var det videobandspelaren som nästan alla oroade sig för. Den blev känd som ”ett instrument för barnmisshandel”. Våldsamma videofilmer var ett hot mot det uppväxande släktet och det sågs som fult och asocialt att överhuvudtaget äga en videobandspelare.

Nu är det nya tider och ny oro. Det är smartphones, ipads och datorer som är suspekta och ett hot mot allt det goda i samhället. Att hålla på med en massa internetanslutna apparater på ledig tid anses som ytligt och fördummande. Allra värst är det med föräldrar som pillar mycket med skärmar, eller ännu värre, låter barnen göra det. Barnen kan ju bli närsynta, socialt isolerade, överviktiga och fullkomligt aparta. En hel föräldrageneration har drabbats av skärmskräck.

 

63 procent av alla föräldrar har dåligt samvete över sina barns skärmtid. 51 procent av föräldrarna oroar sig för hur skärmarna påverkar barnen. Stackars oss och stackars barnen. 

Det har blivit vanligt att reglera barnens digitala vanor och kalla det för ”skärmtid”. Skärmtid är ett sätt för föräldrar att manifestera att de är medvetna och chict gammalmodiga men också ett sätt att hantera skärmskräcken. Skärmar har låg status. Det anses finare att läsa ur en pappersbok än på en ipad, bättre att rita på papper än på en skärm och mer utvecklande att bygga med klossar på golvet än på en dator.

Hur sund och bra relation barnen har till sina skärmar mäts i tid. Ett oerhört märkligt mått. Vi borde istället prata om innehåll.  Själv vill jag hellre att mina barn ritar på ipaden i två timmar än tittar på våldsfilm i två minuter. Jag vill hellre att de spelar Toca Boca en eftermiddag än spelar internetpoker med mitt kreditkort på spelbordet i fem minuter.

Skärmarna är varken bra eller dåliga. De är ju bara tomma kärl som kan fyllas både med fantastiskt utvecklande innehåll och sådant som är skadligt.

 

Istället för att bara bry oss om hur många timmar och minuter barnen sitter framför skärmarna bör vi på riktigt engagera oss i deras mediekonsumtion. Det är så oerhört mycket viktigare att guida, hitta de bästa apparna och erbjuda alternativ till vuxna som öppnar Kinderägg än att förbjuda, begränsa och förfasa oss.

Att barn har tillgång till skärmar innebär fantastiska möjligheter. De kan ge underhållning, bättre kontakt med släktingarna som bor i en annan stad, motoriska färdigheter, läsförståelse, kulturupplevelser och språkutveckling.

Jag berättade för en klok kompis om oron för yngsta dotterns mediekonsumtion. Han sa att det inte är märkligare att dagens barn vill titta på kinderäggs- och leksaksöppning än att vi själva kastade oss över Hobbex-katalogen som barn. Det var kanske inte särskilt utvecklande, men förmodligen inte skadligt heller. Jag är glad att min mamma gav mig annan litteratur som alternativ utan att förfasa sig över mitt smått besatta katalogläsande.

Manne Forssberg

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet