Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Uppdaterade – då hände det här...

Oväntade vändningar genom sociala medier - vi listar de galnaste exemplen

En la ut några bilder på sin hund och fick en helt ny karriär, en annan postade en selfie och blev dömd till 15 års fängelse.

Digitala livet listar statusuppdateringarna som gav livet en, minst sagt, oväntad vändning.

Tänk dig för innan du lägger ut nästa statusuppdatering – den kan förändra ditt liv. Det har Malik First Born Allah Farrad, USA, bittert fått erfara. I oktober 2013 la han ut en bild på sig själv där han poserade med en pistol. Vad han inte hade en tanke på när han tog bilden var att han, i samma sekund som bilden lades ut, skapade ett bevis mot sig själv. Som en tidigare dömd brottsling får han nämligen inte hantera vapen, att gå emot den regeln är ett brott som i USA ger minst tio år i fängelse. Bilden upptäcktes när FBI gick igenom Farrads Facebook-flöde. Något som enligt Thomas Garrrison, en av de poliser som vittnade mot Farrad, numera är en självklarhet.

– Vi kollar alltid Facebook, vilket fall vi än jobbar med, sa han under rättegången, enligt Knoxville Sentinel News. I dagarna blev det klart vad Farrads selfie kommer att kosta honom: drygt 15 år bakom galler.

 

Ett betydligt soligare exempel på när livet tagit ett oväntat språng med hjälp av sociala medier är historien om Shirley Braha, New York, USA. När hon bestämde sig för att skapa ett eget konto för sin hund Marnie, en Shih tzu med utstående ögon och en tunga som ständigt befinner sig utanför munnen, var det knappast med syftet att göra vovven till en internetkändis.

– Jag tänkte mest att jag inte skulle bli en av de där som bara lägger ut bilder på sin hund på sitt privata konto, säger Shirley till internettidningen Papermag.com.

Men ödet ville annorlunda, kontot Marnie the Dog växte i racerfart och har i skrivande stund över 1,9 miljoner användare. Shirley har sedan en tid tillbaka sagt upp sig från sitt tidigare jobb, titulerar sig nu som Marnies manager och tjänar pengar genom att sälja Marnie the dog-produkter och samarbeta med sponsorer. Vad Marnie själv tycker om det hela förtäljer inte historien.

Här nedan listar vi några andra uppdateringar på sociala medier som fått ledde till oväntade resultat.

Källor: www.knoxnews.com, www.papermag.com

Facebook

 

Postade bilder av sig själv på rymmen

Att som en fånge på rymmen posta bilder på sig själv var nog inte det smartaste Nick Grove, 28, har gjort. Bilderna, som han la upp på ett Facebook-konto under falskt namn, visar hur han har det skönt i solen i en kustad i Mexiko – ett år efter att han rymt från fängelset i USA. Polisen medger att Groves uppdateringar på sociala medier varit en stor hjälp i arbetet med att hitta honom.

Foto: Polisen/Facebook.

Rasistisk tweet – fick sparken

Justine Sacco, tidigare en av de PR-ansvariga för det amerikanska kommunikationsföretaget IAC, tänkte vara rolig och skickade strax innan en lång flight mot Sydafrika iväg tweeten ”Åker till Afrika. Hoppas att jag inte får AIDS. Skoja bara. Jag är ju vit!”. När hon tolv timmar senare satte på mobilen igen insåg hon sitt misstag. Tweeten hade delats över 3000 gånger och hashtaggen #HasJustineLandedYet hade skapats. Hennes arbetsgivare var inte road och Justine Sacco fick sparken.

Foto: Facebook.

 

Bad om ny njure på Facebook

Dagen innan njurtransplantationen skulle äga rum drog donatorn sig ur. Då tog Erardo Kea, 47 år från Nederländerna, sociala medier till hjälp. I en känslosam statusuppdatering bad han vänner och bekanta om en ny njure – och blev inom loppet av fyra dagar erbjuden 35 stycken. Skulle han gått den vanliga vägen kunde väntetiden, enligt Kea själv in en intervju med tidningen Omroep Flevoland, blivit mellan 4-5 år.

Foto: Facebook

 

Förtal på Twitter kostade 600 000

20-åriga Andrew Farley, Australien, var av någon anledning arg på den nya musikläraren på sin gamla skola. Riktigt arg. I en radda tweets och Facebookuppdateringar skrev han så sårande kommentarer om henne att hon blev sjukskriven under en längre tid. Att han för detta, i Australiens första rättegång för ett brott som utspelats på Twitter, skulle dömas att betala drygt 600 000 kronor i böter hade han nog inte räknat med.

Sammanställning: JOHANNA PAUES

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet