Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

11-åringen som slår fram säkra lösenord

Sjätteklassaren Mira väcker världsintresse – jobbar från flickrummet

Hon slår en tärning, kopplar ihop siffrorna hon får fram med ord från en särskild lista – och skapar lösenord som får vilken hackare som helst att börja sura.

Möt sjätteklassaren som säljer lösenorden du har för dålig fantasi för att komma på själv.

– Det är jätteviktigt att ha ett bra lösenord, säger 11-årige Mira Modi.

Säljer säkra lösenord. Sjätteklassaren Mira Modi väcker intresse runt om i världen för sin metod att ta fram säkra lösenord. ”Det är jätteviktigt att ha ett bra lösenord”, säger 11-årigen. Foto: Julia Angwin   Säljer säkra lösenord. Sjätteklassaren Mira Modi väcker intresse runt om i världen för sin metod att ta fram säkra lösenord. ”Det är jätteviktigt att ha ett bra lösenord”, säger 11-årigen. Foto: Julia Angwin

Du kanske tror att din mammas födelsedatum eller namnet på din första hund är ett säkert lösenord.

Newsflash: Det är det inte.

– Det är jätteviktigt att ha ett bra lösenord. I dag är datorerna så bra att folk kan hacka sig in i vad som helst supersnabbt, säger Mira Modi, 11 år från New York, USA, till nättidningen ArsTechnica. Hon säljer sedan några månader tillbaka säkra lösenord via sin sajt Dicewarepasswords.com.

Idén fick hon efter att hennes mamma Julia Angwin, en känd journalist och författare som skrivit mycket om säkerhet på nätet, gav Mira en slant för att med hjälp av tärningar generera fram säkra lösenord. Att ta fram lösenorden ingick i Julia Angwins research inför ett bokprojekt.

Började som ett bokjprojekt

Mira insåg snabbt att det här var något hon kunde tjäna mer pengar på och började följa med sin mamma till olika bokevenemang för att där sälja lösenord till alla som var intresserade. Det gick okej, men gav inte särskilt mycket pengar och för några månader sedan tog Mira företagandet till nästa nivå genom att flytta försäljningen till nätet.

– Jag tänkte att det skulle vara kul att göra det tillgängligt för fler, säger Mira som i dagsläget tar 4 dollar för ett säkert lösenord. Köper du två på samma gång för 8 dollar kan du få dem levererade på fint brevpapper.

Lösenorden består av flera ord som i kombination med varandra ger ett lösen som är i princip omöjligt att lista ut. För att ta fram orden använder sig Mira av den så kallade Diceware-metoden. Den är skapad av kryptografkonsulten Arnold Reinold och innebär att hon slår en tärning fem gånger, skriver ner de siffror som tärningen visar och tar fram den så kallade ”Diceware-ordlistan” som består av 7776 korta, engelska ord, förkortningar och bokstavskombinationer som är enkla att komma ihåg. Där gäller det att hitta det ord som motsvarar den femsiffriga kombinationen.

Drömmer om jobb inom datasäkerhet

Efter att ha gjort om hela proceduren sex gånger har Mira fått fram en, om än väldigt märklig, ”mening” som kommer att fungera som ett extremt säkert lösenord. ”Meningen” skickar hon sedan till beställaren via vanlig post, absolut inte över mail.

– Jag sparar inte lösenorden på någon dator någonstans heller. Så vitt jag vet finns det bara en enda kopia av de lösenord jag tar fram, säger Mira som inte skulle ha något emot att jobba med datasäkerhet i framtiden.

– Det skulle vara riktigt coolt att lära sig mer om digital säkerhet och hacking, säger hon.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet