Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Storsatsar för att bli världens bästa stad

Tröttnat på usla uppkopplingen – så blir New Yorks wifi-offensiv

Turister i New York har ofta häpnat över något som New York-bon lever med varje dag: stans usla uppkoppling.

Nu ändras detta då stans 7 500 telefonkiosker istället blir wifihubbar.

USA:s största stad, ett hjärta i världsekonomin, och hem för åtskilliga techgiganter. New York har åtskilligt att erbjuda utöver några av världens mest bekanta sightseeingmål. Men knappast bra wifi.

Den som kommer till stan från exempelvis Tokyo eller Seoul – och för den delen Stockholm – noterar med förvåning att det oftast är svårt att nå ens hyfsad uppkoppling på stans gator.

Ska byta ut 7500 telefonkiosker

Och det är inte bättre för de bosatta. Den genomsnittlige New York-bon betalar tio gånger mer än invånare i exempelvis Tokyo för att få uppkoppling som är hälften så bra. En tredjedel av hushållen har överhuvudtaget inte uppkoppling som vi svenskar skulle kalla för snabb.

Men nu ska det bli ändring. I det spektakulära projektet LinkNYC har man i dagarna börjat byta ut stans 7 500 klassiska telefonkiosker mot vad som kan kallas för wifikiosker eller wifihubbar.

De första sattes upp runt Union Square på södra Manhattan. Innan sommaren 2016 ska ytterligare 500 ha installerats. De ansvariga räknar med att det tar fyra år innan hela projektet är genomfört. Då har även alla förorter tillgång till de wifipunkter som ska göra New York från lillebror i sammanhanget till världens mest uppkopplade stad, det är i alla fall de ansvarigas vision.

Målet: Världens mest uppkopplade stad

LinkNYC annonserades första gången hösten 2014 och skulle ha påbörjats tidigare, men kontroverser om bland annat finansieringen – wifikioskerna finansieras genom reklam på två 55-tums LED-skärmar – och kvaliteten på uppkopplingen i förorterna – tester har visat på en tiondel av hastigheten jämfört de på Manhattan – försenade starten. Vissa har också oroats av att Google köpt in sig i bolaget som anlägger LinkNYC, man fruktar att söktjänsten ska ytterligare leta sig in i LinkNYC-användarnas privatliv.

De första kioskerna visar också att förseningen kostat även i innehåll. Initialt är dessa ”bara” punkter för wifi-tillgång. Inslag som gratis mobiltelefoni, laddning av mobiler och de utlovade skärmarna där man ska kunna söka på internet går ännu under rubriken ”coming soon”

New York
Lars Nylin

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet