Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så enkelt kan mobilen rädda ditt liv

I en nödsituation kan information om din hälsa eller kontaktuppgifter till dina närstående vara livsviktig.

Med mobilen kan du se till att ha rätt information tillgänglig när den behövs.

Om olyckan skulle vara framme så kan det vara livsavgörande att sjukvårdspersonal känner till om du har diabetes eller äter någon medicin som kräver särskild hänsyn. Det kan också vara viktigt att någon kan kontakta dina närmaste. Om du är medvetslös och inte själv kan berätta så kan din mobil göra det åt dig.

Sedan mitten av 2010-talet används den internationella förkortningen ICE (In Case of Emergency) för att markera personer i mobilens kontaktlista som du vill ska kontaktas om något händer.

Skapa en ICE-kontakt

För att skapa en ICE-kontakt så börjar du med att lägga till en ny kontakt i din mobils kontaktlista som du döper till ICE1. Därefter skriver du vilken relation du har till personen, till exempel ”father” eller ”wife” och sedan lägger du till rätt telefonnummer. Glöm inte bort att formatera numret enligt internationell standard så att det funkar även utomlands. Det vill säga att du ersätter den första nollan i ett svenskt nummer med "+46".

På de flesta mobiler går det att lägga till anteckningar i kontakt-dokumentet. Där kan du skriva in eventuell viktig medicinsk information.

De flesta smartphone-användare idag använder en låskod på mobilen. Det gör att en utomstående inte kan komma åt dina kontakter. Det finns dock olika sätt att komma runt detta. Har du en Iphone kan du använda appen Hälsa och funktionen ”Medicinskt id”. Där kan du lägga in ICE-kontakter och medicinsk information så att de blir åtkommliga i en nödsituation.

”En extra säkerhetsåtgärd”

För Android telefoner finns det både inbyggda ICE-funktioner i operativsystemet och specifika appar som låter dig göra viktig information åtkomlig i nödsituationer.

Om din telefon av någon anledning inte gör det möjligt att komma åt ICE-kontakterna från en låst startskärm så kan du skriva de viktigaste uppgifterna i en anteckningsapp, ta en skärmdump och sedan använda som bakgrundsbild.

Har du någon allvarlig sjukdom så ska du förstås inte enbart förlita dig på din mobil. Utan då finns det andra sätt och hjälpmedel som används inom sjukvården. Men mobilen kan med några minuters jobb vara en bra extra säkerhetsåtgärd för alla.

Läs mer om ICE på SOS Alarm.

Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet