Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Sanningen om dina Facebook-vänner

Ny studie: Så många bryr sig om dig – egentligen

Bara en handfull av dina följare på Facebook skulle vara något att hålla i när det blåser, visar ny studie.

De allra flesta bryr sig inte om dig överhuvudtaget.

Nu kan vi med säkerhet säga det som många av oss redan misstänkt. Att ha hundratals, kanske tusentals, följare på Facebook är inget som betyder något när det verkligen gäller.

Enligt en ny studie, gjord av den brittiska antropologen Robin Dunbar, kan vi snitt bara räkna med att få stöd från fyra av våra Facebook-vänner vid en känslomässig kris. Dessutom: de allra flesta av våra följare struntar i hur det går för oss. I genomsnitt är det bara 14 stycken som tar sig tid för att uttrycka sympati när det händer oss något tråkigt.

Resultatet var tydligt

I studien fick 3 375 Facebook-användare mellan 18-65 år svara på frågor om hur många av deras följare som verkligen var riktiga vänner. Syftet var att undersöka om det finns något samband mellan att ha ett stort antal följare i sociala medier och många vänner offline. Resultatet var tydligt: populära personer på sociala medier har inte fler genuina vänner i verkliga livet än de med färre följare.

Tidigare forskning som Dunbar gjort har visat att vi klarar att hålla max 150 stabila relationer vid liv samtidigt. Den siffran verkar enligt den nya studien fortfarande gälla, trots att de sociala medierna i stor utsträckning har förändrat både hur vi bygger våra nätverk och håller kontakt med redan etablerade kontakter.

”Vänskap kräver att man ses”

”Det här visar att de kommunikationsfördelar som de sociala medierna ger inte kan rå på den kognitiva begränsning vi ändå har. Praktiskt talat betyder det att sociala medier inte verkar räcka för att hålla en relation vid liv. Ska en vänskap överleva krävs det, åtminstone då och då, att man också ses öga mot öga”, skriver Robin Dunbar i rapporten.

Facebook
Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet