Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Drönaren skenar – fångas uppe i luften

Unika bilder – här fångas drönaren av nya tekniken

Vad ska man göra när en drönare löper amok under flygturen och måste tas ner?

Svar: Låt en annan drönare fånga den.

På klassiskt serietidningsmanér.

Att skjuta ner en drönare som inte fungerar som den ska kan vara farligt, inte minst om den innehåller explosiva ämnen. Dessutom – den kan hamna på fel ställe. I huvudet på någon, till exempel.

När robotteknikern Mo Rastgaar, Michigan Tech University, hörde att prickskyttar anställts för skydda publiken från trasiga drönare under 2014 års VM i fotboll började han genast fundera på en bättre lösning. Om det var i serietidningarnas värld han hittade sin inspiration förtäljer inte historien, men idén han fick skulle helt klart platsa i både Spindelmannen och Kalle Anka.

Genom att utrusta drönarna med en särskild pistol som kan sikta och skjuta iväg ett nät över den trasiga maskinen kan numera trasiga drönare säkert och kontrollerat landa på mark igen.

Idén som hämtat ur Kalle Anka

– Allt i systemet, från storlek på nät till hur långt nätet ska kunna skjutas och vilka egenskaper jägardrönaren bör ha, går att anpassa efter vad olika situationer kräver, säger Mo Rastgaar till Arstechnica.com.

Han berättar att systemet gick förhållandevis fort att utveckla, hans forskargrupp behövde bara två månader för att ro det i land. Det trots att labbet i vanliga fall framför allt jobbar med att ta fram robotproteser av olika slag.

– Det här projektet gav oss en anledning att komma ut från labbet, det var riktigt kul och spännande forskning!

Mo Rastgaar har nu ansökt om patent för sin uppfinning och hoppas att i första hand polisen blir intresserade av använda sig av tekniken.

Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet