Dagens namn: Desideria, Desirée
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

LISTA: 9 sajter som lär dig något nytt

Vill du pausa från gulliga katter och nyfödda bebisar? Nätets bästa platser – att lära sig nytt

Istället för gif-animationer och katt-videoklipp – gå en kurs i dataanalys på Harvard eller lär dig allt om fransk teater vid Sorbonne.

Nätet kan vara en härlig plats för knasiga memes, kompisars festbilder och söta djur. Men det kan också vara ett ställe för seriös fördjupning.

Vill du lära dig mer om astrofysik, programmering eller att bemästra ett nytt språk behöver du idag varken komma in på prestigefyllda universitet eller betala tusenlappar för kvällsskurser. Allt ifrån programmeringskurser till föreläsningar med toppuniversitetens bästa lärare finns online. Här är 9 sajter för dig som vill lära dig något nytt i vår.

 

EdX

Här hittar du onlinekurser från flera av världens mest prestigefyllda universitet som Harvard, MIT och Sorbonne. Sajten drivs av en icke vinstdrivande organisation och de flesta kurserna är gratis. Men om du vill få ett certifikat som bevisar att du klarat kursen får du betala några hundralappar.

www.edx.org

 

Duolingo

Sugen på att lära dig ett nytt språk? Gör som 100 miljoner andra människor från världens alla hörn och testa hyllade gratistjänsten Duolingo.

Bakom tjänsten står entreprenören och forskaren Luis von Ahn som bland annat uppfunnit CAPTCHA-tekniken som används för att skilja människor från robotar på nätet.

www.duolingo.com

 

Lynda

En av nätets största sajter för onlinekurser. För att ta del av alla kurser på tjänsten betalar du 24 dollar i månaden. Du kan testa gratis en period innan du bestämmer dig.

www.lynda.com

 

Code.org

Vill du ha en rolig introduktion till programmering är Code.org ett bra första stopp. Riktar sig främst till barn och unga. Men även vuxna som vill lära sig grunderna i programmeringslogik och datavetenskap kan ha god nytta av sajten. Vem vill inte programmera sitt eget Star wars-spel?

code.org

 

Creative Live

Här hittar du högkvalitativa videokurser med tunga experter inom en mängd områden. En del material är gratis, annat kostar pengar.

www.creativelive.com

 

Code Academy

Lär dig programmera med interaktiva kurser. Gratis.

www.codecademy.com

 

Coursera

Massor av onlinekurser från respekterade universitet och organisationer från världens alla hörn. Kurserna kostar för det mesta en liten slant men priserna varierar mycket och det går att hitta spännande kurser för bara några hundralappar.

www.coursera.org

 

Coursmos

Snabba kurser inom alla möjliga områden. Tillgängliga i såväl mobil som dator, precis när det passar dig.

coursmos.com

 

Highbrow

Ägna fem minuter om dagen åt att lära dig något nytt. Varför inte en översikt över modern filosofi eller arkitekturens historia? Varje morgon får du dagens lektion via mejl. Gratis.

gohighbrow.com

 

Senaste nytt
Om Aftonbladet