Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Sök bättre med 9 dolda Google-trick

Proffstipsen som vässar sökmotorn – hitta rätt snabbare

Google är bra på att hitta på nätet och används av 90 procent av de svenskar som använder sökmotorer.

Men ibland brister det och förslagen blir inte alls vad du tänkt dig.

Här är  nio tips som tar dig närmare den perfekta sökningen.

1. Exakt fras

Det enklaste och mest effektiva sättet att söka efter något specifikt är att använda citattecken omkring en fras eller namn. Då letar Google bara efter just detta. Att söka efter exempelvis Vintern rasat ut visar resultat med både Vintern och rasat och ut men inte nödvändigtvis i den löpande ordning man önskar. Om man istället söker på ”vintern rasat ut” presenteras endast de träffar som har ”vintern rasat ut” hopskrivet någonstans på sidan, i detta fall inlett med en träff på Wikipedia som visar att textfrasen i fråga kommer från en sång som från början heter ”Längtan till landet”. Exakt fras är väldigt nyttigt för att exkludera mindre användbara sökträffar.

 

 

2. Exkludera termer

Om exakt fras inte ger dig vad du hoppades kan du exkludera vissa ord genom att använda minus-tecken. Skriv mexico -”new mexico” om du vill utesluta till exempel träffar om delstaten i USA.

 

 

3. Sök med OR.

Exempelvis Superettan OR Allsvenskan ger träffar där antingen Superettan eller Allsvenskan, eller där båda två finns med. OR-sökningar kan vara användbara när du inte är säker på exakt sökterm. Skriver du Superettan 2010 2011 krävs att båda åren finns med på sidan, men skriver du Superettan 2010 OR 2011 räcker det med att ett av årtalen finns med.

 

 

4. Sökning inom sajt

De flesta sökmotorer på hemsidor är ganska begränsade. Google är ofta bättre. Med operatorn "site" söker du bara inom en viss webbplats eller domän. Exempelvis site:aftonbladet.se maffia (artiklar om maffia i Aftonbladet). Om du adderar en precis sökterm blir resultaten ännu bättre. Kom igåg att inte ha något mellanrum mellan site: och sökordet (se exemplet ovan).

 

 

5. Sökavgränsningar

Att söka med Intitle: ökar chansen att komma rätt. En sökning på intitle:medeltiden ger bättre resultat än bara sökordet medeltiden. Tyvärr blir det sällan helt perfekt eftersom långtifrån alla relevanta sidor om medeltiden har det i titeln. Men det kan vara värt ett försök.

 

 

6. Asterisken som joker

Google kan användas * som ett wildcard, det vill säga för att markera att du utelämnat ett eller flera ord som du inte kommer ihåg. T ex ”tre * grisar” hittar lätt frasen ”tre små grisar”.

 

 

7. Sökning mellan värden

Att söka mellan två värden kan ge många svar. Om du exempelvis söker svenska statsministrar som var verksamma mellan världskrigen kan du avgränsa med svensk statsminister 1918.. 1939.

OBS! två punkter och ett mellanslag.

 

 

8. Relaterade sajter

För att hitta liknande sajter är sökverktyget related användbart. En sökning på related:aftonbladet.se visar träffar på andra medier som Google anser mest jämförbara med Aftonbladet.

 

9. Kombinera

Nästa steg är att kombinera flera av dessa tips. Då kommer du ännu närmare det som Google TROR sig utföra men inte levererar: den perfekta sökningen.

Senaste nytt
Om Aftonbladet