Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Experten: De flesta barnappar är dåliga

Larmet till barnföräldrarna – här får du bästa råden

SAN FRANCISCO. Se upp, föräldrar.

Experterna är överens: Majoriteten barnappar är ren skit.

Än så länge kan föräldrar inte kan lita på AppStore, Google Play och andra appaffärer som säljer barnappar.

– Det är digitala vilda västern, säger Lisa Guernsey, författare till boken Tap, Click, Read som kom ut i slutet av förra året.

Bokens kritik mot marknaden för barnappar är vass. I dag finns få sätt för föräldrar att försäkra sig om att apparna som laddas ner är bra appar, eller ens kommer i närheten av att hålla vad de lovar.

Många gånger presenteras barnappar med säljande texter, men utan bevis eller undersökningar som stödjer att de faktiskt är kvalitetsappar. Hur ska föräldern kunna veta att appens reklamtext stämmer, och verkligen ”lär barnet läsa” eller ”fokusera”?

Digitala Livet har varit i kontakt med Google och Apple, som hänvisar till sina bloggar och skickar länkar, men inte svarar direkt på frågor om hur de jobbar med att hjälpa föräldrar att hitta kvalitets-appar.

Google Play har en familjesektion, där passande appar för barn presenteras, skriver de i ett mejl. Apple har en liknande tjänst i App Store och pekar också på att föräldrar har möjlighet att få pengar tillbaka om de inte är nöjda med appen. De kan också rapportera problem med en barnapp som de tycker är opassande.

”Appjättarna borde ta mer ansvar”

Om man jämför experternas favorit-appar med listan på ”Populära appar” i Appstore finns ett glapp. Bara 17 procent av experternas bästa barnappar finns med på listorna.

– Det är fortfarande en ny marknad, och precis som allt annat nytt är det förvirrande. Vi har kommit till en punkt nu när vi kan kräva att AppStore och Google Play måste ta mer ansvar, säger kritikern Lisa Guernsey.

80 000 appar i App Store beskrivs som ”utbildningsappar”, alltså appar som inte bara handlar om lek och underhållning, utan hävdar att barnen kan lära sig olika saker. Experterna håller inte med och tycker att rubriceringen är slarvig.

– Det är lite skrämmande. Visst, det finns många appar som är designade på rätt sätt. Små barn kan lära sig fantastiskt mycket framför skärmen. Men många appar handlar bara om ytligt lärande, inget som barnen har nytta av egentligen, säger Jenny Ito, doktor i utvecklingspsykologi som driver konsultföretaget Play Kitchen.

 

Uppfostra skärmbarn – en utmaning

Jennie Ito är själv förälder till två barn och säger att även för en expert som henne själv är det jobbigt att navigera i djungeln av appar som riktar sig till barn.

– Vi, som inte själva har vuxit upp med skärmar, ska uppfostra en generation som alltid haft en pekplatta, mobil eller dator till hands. Det är en utmaning, säger Jennie Ito.

Björn Jeffrey, chef på svenska företaget Toca Bocas kontor i San Francisco ser också stora problem på dagens appmarknad för barn.

– Majoriteten barnappar är ren skit. Det finns skit som bara är dålig och det finns skit som är rent anstötlig, säger Björn Jeffrey.

Han tycker själv att Toca Boca drar sitt strå till stacken när det handlar om att skapa något bra och värdefullt till barn i en digital miljö.

Sedan starten för fem år sedan har Toca Bocas prisbelönta lekappar laddats ner över 100 miljoner gånger. Apparna, som bygger på barns lekmönster offline, finns ofta med på experternas favoritlistor.

 

Bottenappen: Skär bort fett runt magen

Björn Jeffery plockar fram mobilen och klickar fram en rad appar som marknadsförs till 5 och 6-åringar. De handlar om plastik-kirurgi. Den värsta, som har plockats bort ur Appstore, uppmande barnen att göra en ful kvinna vacker. Skära bort fett runt magen och puffa upp läpparna.

– Sånt där är ju direkt skadligt, säger Björn Jeffery och skakar på huvudet.

I dag finns ganska få ställen dit föräldrar kan vända sig för att göra en kvalitetskontroll innan de laddar ner en app till sina barn. I USA finns Childrens Technology Review och oberoende organisationen Common Sense Media, bra plattformar för föräldrar som vill skaffa sig kunskap och få tips. Svenska sajten Pappas Appar rekommenderar också bra barnappar. Bakom sajten står en grupp föräldrar som får hjälp av över 50 barn att testa och tycka till. Sajten rekommenderas av Skolverket som en källa att hitta lärorika språkappar. 

 

Engagerade föräldrar

– Vi vill hjälpa föräldrar att uppfostra nästa generation av sunda, glada och media-savvy barn och jag tror att vi verkligen behövs, säger Sierra Filucci, huvudredaktör på Common Sense Media.

Björn Jeffery, som själv är förälder, ser inget fel i att umgås med sin 19 månader gamla dotter framför en skärm. Precis som experter och forskare trycker han på vikten av att föräldrar verkligen engagerar sig och tar medvetna beslut om vilka appar som används hemma.

– Jag tror att det är viktigt för alla föräldrar att ta sig tid och sitta tillsammans med sitt barn för att avgöra om appen är bra. Är det här något som fungerar för just mitt barn? Appar öppnar en ny värld av möjligheter för barn att leka och lära – om man bara väljer rätt, säger Björn Jeffery.


App-fakta

App-afffärnas topplistor motsvarar inte det som experterna tycker är bäst. Bara 17 procent av apparna om listas som “populära” är experternas favoriter.

 

80 procent av föräldrarna säger att de inte själva letar upp experternas råd, utan “surfar runt” för att hitta passande appar till sina barn.  

 

Källa: “Getting a read on the App Stores” är en undersökning om marknaden för barnappar som baseras på 1600 föräldrars svar.

Utförd av Joan Ganz Cooney Center, ett oberoende forskarlab som fokuserar på barn och medier, 2014

 

Nästan hälften av föräldrarna i studien tycker att det är “väldigt svårt” eller “ganska svårt” att hitta bra barnappar.

Källa: Undersökning utförd av Moms with Apps, 2014

 

80 000 appar bara i App Store betecknas som “utbildningsappar”. och hävdar att barnen kan lära sig olika saker genom att använda appar. Experterna håller inte med och har kritiserat den slarviga rubriceringen som kan lura föräldrar.

Källa: ”Putting education in educational  apps”, 2015 Undersökning av en rad forskare, publicerad i Psychological Science.

 

Forskare har tagit fram fyra krav som de vill se uppfyllda för att få kalla en app “utbildningsapp”. Appen ska 1) kräva intellektuell ansträngning och bearbetning av information, 2) vara engagerande, fri från för många pop-ups, 3) meningsfull - gärna kopplad till vardagliga aktiviteter, så barnen kan lära sig om skolan, hemmet eller att gå till doktorn, 3) kräva samarbete med andra, föräldrar, lärare eller syskon.

Källa: Se ovan.

Tips till föräldrar

Lita mer på experterna än på app-affärerna

Google Play, AppStore och Amazons säljande texter om apparna räcker inte för att försäkra sig om att apparna verkligen är bra.

Digitala livet har pratat med experterna, som rekommenderar bra kvalitetsappar för barn. Kolla in hela listan med experternas egna favoriter.

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2016-03-18
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/partnerstudio/digitalalivet/article22270144.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11