Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så slutar dina tankar snurra

Tipsen som får dina axlar att sjuka ned – så hittar du lugnet

Ett oavbrutet flöde av information, alltid uppkopplad och tillgänglig – samtidigt som vardagen ska skötas.

Vi tar tagit fram apparna som får axlarna att sjunka och tankarna att sluta snurra.

Det kan tyckas märkligt, eller helt logiskt, att samma mackapär som får oss att ständigt tappa koncentrationen, som i det närmaste uppmanar oss att hålla sjuttioelva bollar i luften samtidigt och som ringer, plingar, blinkar och manar på oss i tid och otid också ska hjälpa oss att komma ner i varv. Utbudet av meditations- och mindfullnessappar ökar för varje dag och intresset för dem är enormt.

Utbudet ökar för varje dag

Den mesta kända heter Headspace, är skapad av den före detta buddistmunken Andy Puddicombe och lär ut olika meditationstekniker. Sedan lanseringen 2012 har den laddats ner mer än tre miljoner gånger.

– En studie från Harvard har visat att vi är försjunkna i tankar 47 procent av tiden. Samtidigt vet vi att ofokuserat tänkande är en direkt orsak till nedstämdhet. Med tanke på hur kort tid vi är på den här jorden är det tragiskt att vi tillbringar halva livet med att vara potentiellt mer nedstämda än vi behöver vara, sa Puddicombe i en TED-föreläsning för några år sedan.

Studien från Harvard som Puddicombe refererar till är bara en av många forskningsrapporter som på olika sätt redovisar fördelarna med att meditera.

Hjärnan åldras långsammare

I dag har vi vetenskapliga bevis på det som mediterare känt till sedan urminnes tider – att då och då inte en tänka på något alls minskar depression, smärta och ångest, det får vår hjärna att åldras långsammare, ökar vår koncentrationsförmåga och hjälper oss att sova bättre. Bland annat.

Sugen på att sätta igång? Här är sju appar som hjälper dig att lyckas med meditationen.

Mindfulness‎ Hälsa
Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet