Dagens namn: Anton, Tony
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

11 proffstips: Ta bättre mobilbilder

Tröttnat på suddiga bilder i motljus? Här tipsen och trixen

Får du inte till det där suget i dina foton?

Och varför känns solnedgångarna i Instagramflödet ofta så stentrista?

Vi har sammanställt proffsens bästa tips för att bli en fotograf av rang – och ja, det räcker fint med mobilkameran.

 

1. Zooma inte!

De flesta smartphones har en zoom-funktion. Vad du än gör, rör den inte! Är du inte privatdetektiv som ska fånga en vänstrande människa på håll är det nästan alltid bäst att låtsas som att zoomen inte finns. Eftersom kameran bara utgår från vad den ser i ickeinzoomat läge försöker den kompensera med information som den inte har, och alltså måste gissa sig till. Det blir inte bra och en zoom innan knäppet är som att be om ett uruselt foto. Vill du ändå ha med mindre på fotot än vad linsen ser – beskär istället i efterhand. Numera, när väldigt många smartphones har 8-megapixlar eller mer, tål de flesta bilder rätt mycket beskärning utan att kvaliteten blir för dålig.

 

 

#nofilter   #nofilter 2. Skippa standardfiltren

Det är bara att inse. ”Mayfair”, ”Retro” och ”Lo-fi” har spelat ut sin roll. Alla använder dem, de flesta kan lista ut när de har använts. Vill ta unika bilder – använd för guds skull inte samma filter som resten av världens miljoner mobilfotoentusiaster. Lär dig hur du gör inställningarna själv och med ännu mer finess och få på köpet bättre koll på fotoredigering överlag. Något som kan komma till nytta om du, mot alla odds, skulle få för dig att använda en ”riktig” kamera igen någon gång. Och en sak till – överarbeta inte dina bilder i redigeringen. Lite extra mättnad, ljus och kontrast räcker ofta fint för att lyfta bilden.

 

 

Foto: Leandro Neumann Ciuff, CC BY 2.0 3. Var varsam med blurret

Du tänker att du ska lyfta fram en detalj i bilden, lägger till tilt shift-funktionen och tada! Ett blurr täcker allt det oviktiga. Kör hårt, säger vi … om du vill skapa en bild som riktigt osar amatör. Att ha en blurrfunktion är ett, ganska taffligt, försök att få till ett djup i bilderna som bara en systemkamera kan åstadkomma. Det finns appar som klarar att skapa ganska raffinerade blurrningar, men huvudregeln är ändå att ett fejkat djup bara kommer få bilden att kännas onaturlig. Vill du få till ett skönt fokus i ditt foto, se till att bakgrunden är så enkel som möjligt och – om du nu ändå envisas med att använda det – blurra med måtta.

 

 

Med appar som VSCO kan du manuellt ställa in ljusinsläpp, slutartid och ISO-tal.   Med appar som VSCO kan du manuellt ställa in ljusinsläpp, slutartid och ISO-tal. 4. Använd en kamera-app

Kamerorna i dagens smartphones duger till mycket – men det blir garanterat både roligare och bättre om du laddar ner någon av alla kamera-appar som finns på marknaden. Fotomjukvaror som ger dig möjlighet att göra manuella inställningar som ljusinsläpp, slutartid och ISO-tal, men som också gör att du kan dela dina bilder med andra fotointresserade och föra dagbok över ditt fotograferande. Alla, från superseriös fotoälskare till entusiastisk vardagsknäppare, kommer att ha glädje av en kul fotoapp. De gör det helt enkelt lättare att få till det.

 

 

5. Skit i blixten – när det är mörkt

Den inbyggda blixten i din telefon gör sällan dina bilder bra.   Den inbyggda blixten i din telefon gör sällan dina bilder bra. Låt oss först göra en sak klar: ”blixten” i en smartphone är ingen riktigt fotoblixt. Det är en LED-lampa som under en liten stund lyser på beställning. Visst, det blir ljust av den, men till skillnad från riktiga fotoblixtar saknar den faktiskt själva blixtfunktionen. Resultatet? Ett hemskt, kallt ljus som inte gör någon varken glad eller vacker. I alla fall inte när det är mörkt ute. Vid tillfällen när ljuset är skarpt kan telefonens ”blixt” faktiskt vara till nytta för att exempelvis jämna ut hårda skuggor. Slutsats: När det är mörkt, hitta en extern ljuskälla. När det är ljust, låt blixten lätta upp och jämna ut.

 

 

6. Tvätta linsen!

Putsa linsen innan du plåtar.   Putsa linsen innan du plåtar. Så enkelt men ändå så viktigt. Smartphones utsätts ständigt för fickludd, fingerfett, matkladd och väskgrus. Inte konstigt att linsen ofta är så skitig! Gör det till en vana att alltid, alltid, alltid, putsa linsen innan det är fotoläge. T-shirten funkar alldeles utmärkt för att få bort det värsta, men ett bra tips är att använda en bomullstops och, mycket viktigt, hålla sig borta från rengöringsmedel. Risken är att de fläckar och förstör snarare än rengör.

 

 

7. Använd HDR-läget

Är du en av dem som sett att det finns en HDR-funktion, men sedan glömt bort att ta reda på vad den egentligen innebär? HDR är en förkortning av high dynamic range och en funktion som ser till att ljuset och skuggorna i bilden blir jämnt fördelat. Är HDR-läget påslaget tar kameran två bilder med olika exponeringstider, kombinerar sedan de båda bildernas bästa och ljusaste delar, för att efter det sätta samman dem till en superbild. Funktionen kräver att du har en stadig hand när du fotar, annars blir bilderna lätt suddiga. Den passar bäst för när du vill ha hög kontrast eller när det är lite för mörkt för att få till en bra bild på vanligt vis.

 

 

Foto: Wikipedia 8. Tredjedelsregeln

För att en bild ska upplevas som harmonisk krävs en bra komposition. Tredjedelsregeln är en av de mest klassiska guiderna för hur man ska placera sina motiv i bilden. Såhär lyder den: dela upp bilden i nio lika stora delar, de flesta smartphones har stödlinjer som gör det här åt dig, och låt den eller det du vill fota vara där två linjer korsar varandra. På så sätt hamnar det du vill ha i fokus på en plats som gör bilden balanserad och skön att titta på. Det här gäller även landskapsbilder. Om du exempelvis ska fota en vacker solnedgång vid en strand, låt horisonten ligga längs med ett av de horisontella strecken istället för i mitten av bilden. Bonus! Risken för, den ack så vanliga, horisont-på-sniskan-bilden minskar avsevärt om du tar för vana att använda stödlinjerna.

 

 

9. Lär dig se ljuset

Fråga vilken fotograf som helst om vilka som är de viktigaste ingredienserna i en riktigt bra bild och ljuset kommer att vara en av dem. Det här gäller inte minst vid mobilfotografering där möjligheten att få djup i bilden genom att använda olika linser är begränsad. Men vad är egentligen ett bra ljus? Ett som ger din bild form, djup och får den att verka intressant. Ett platt ljus ger en platt bild, även om motivet i sig är spännande. Ofta är det det artificiella inomhusljuset som är värst. Leta istället efter naturligt ljus med en tydlig riktning och färg, till exempel det som brukar visa sig vid gryning och solnedgång. Även ljus från fönster brukar vara bra, det har också en tydlig riktning och är ofta mjukt och fint.

 

 

Foto: Photojojo 10. Fånga ett ögonblick

Hur många solnedgångar har vi inte sett i våra flöden som verkligen inte är mer än, ja... en solnedgång? Det spelar ingen roll hur vacker miljön är eller hur intensiva färger bilden har, om fotot inte bjuder på mer än så blir det lik förbannat stentrist. Hittar du däremot något som händer på bilden – en person som går förbi, fåglar som flyger, ett lekande barn, en stretchande yogi – kommer den att bli betydligt mer intressant. Tips! Utnyttja snabbstartsfunktionen som många smartphones har på upplåsningsskärmen för att inte missa ett ögonblick. Händer det ingenting och du vill ta en bild ändå? Gör det! Men förvänta dig inga stående ovationer.

 

11. Använd externa kameralinser Foto: Photojojo

Tro't eller ej, men det finns faktiskt externa kameralinser även för mobiler. De ser ut som minivarianter av de vi är vana att se på systemkameror och ger möjligheten att ta riktiga närbilder, fördjupa och bredda. Ett toppensätt att höja nivån rejält och göra fotograferandet ännu roligare utan att behöva överge mobilkameran. Vissa märken, som exempelvis Photojojo, satsar mer på kul-effekter-objektiv, medan andra, som Olloclips, ger ett proffsigare resultat. Något som gör att priset förstås varierar en hel del – linserna kostar allt mellan 200-1000 kronor.

 

Teknik Foto
Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet