Dagens namn: Joakim, Kim
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Träffades på Tinder – nu är de sambos

Kärlek vid första högersvajpen – Jesper och Amanda: Vi klickade

Personlighetsmatchningar genom kluriga algoritmer?  Pah!

Så ser inte dagens nätdejting ut.

Nu är det platsposition, utseende och magkänsla som gäller.

Ytligt eller helt genialt? Digitala livet reder ut.

Jesper Lekland, 25, och Amanda Wallander, 22, har varit tillsammans i ett drygt år. Nu sitter de i soffan i sitt gemensamma vardagsrum och berättar med glittrande ögon hur det gick till när de träffades.

– Jag hade bara bott i Stockholm i femton timmar när Amanda dök upp på Tinder.

– Efter att vi matchat började vi skicka sms till varandra, det pågick under någon vecka, sedan träffades vi ute på krogen. Efter tre månader flyttade vi ihop, säger Jesper samtidigt som han tittar kärleksfullt på Amanda.

Deras ”kärlek vid första högersvajpen”-historia har blivit känd över hela världen sedan de för ungefär ett halvår sedan startade instagram-kontot dreamteam.fitness tillsammans, i dag med nästan 50 000 följare. Där visar de hur de tränar ihop, men det blir också en hel del bilder på pussar och tindrande blickar.

– Vi har verkligen maxat fördelarna med sociala appar, säger Jesper och skrattar.

740 000 söker partner digitalt

Enligt statistik framtagen av branschobservatören Dejtingexperten.se sökte 740 000 svenskar en partner via digitala dejtingtjänster under 2015. Det är en ökning med över 100 000 jämfört med 2014. Tillströmningen beror framför allt på att den yngre generationen hittat till de så kallade sociala dejting-apparna, dejtingtjänster som utgår från vilka personer som finns i ens närhet. En av de mest populära apparna i den här genren är just Tinder, där användarna tittar på foton på personer som befinner sig inom en viss radie och därefter – om de gillar vad de ser – antingen svajpar höger eller – om de inte är intresserade – till vänster. Om två personer svajpat höger på varandras foton uppstår en matchning och det blir möjligt att ta kontakt med varandra. Och det verkar onekligen vara en hel del som träffar sin partner på det sättet. Exakt hur många är svårt att säga, men Amanda berättar att hon har flera vänner som mött sin pojk- och flickvänner genom sociala dejtingappar.

– Till skillnad från den äldre typen av dejtingtjänster påminner ju Tinder mycket mer om hur det går till i verkligen. Man ser någon, gillar det man ser och signalerar det, säger Jesper.

På frågan om det inte blir ytligt att bara gå på utseendet skakar han på huvudet.

– Allt flirtande är ju ytligt från början! Att gilla någon på en app är väl inte mer ytligt än när man flirtar med någon på krogen? Jag tror att dejtingappar av den här typen bara förstärker och effektiviserar det flirtande som vi skulle hålla på med ändå, säger Jesper.

Amanda lägger till:

– Dessutom, med äldre dejtingtjänster måste man vara så noga med vad man fyller i som sina intressen och så. Har man glömt något kanske man missar sitt livs kärlek. Med appar som Tinder börjar man med det mest grundläggande, attraktionen, och tar det därifrån, säger Amanda.

”Bra sätt att för-flörta”

Med det är långt ifrån alla som har sådan Tinder-tur som Jesper och Amanda. Adnan Mlivic, 26, har varit aktiv på appen i två år, men tycker att det är svårt att genom den hitta någon att klicka med.

– Jag blir ofta matchad, men det är sällan vi får till ett så bra surr att jag känner för att träffa henne på riktigt. Det är inte så konstigt, när man bara har en bild att gå på är väl sannolikheten att träffa någon man verkligen passar med inte så stor, säger han.

Han har varit på några Tinderdejter, men ingen har lett till något seriöst.

– Jag har ju vänner som träffats så och vet att det kan funka, men jag har ändå svårt att se att jag skulle bli kär i någon jag träffat där.

För Adnan är dejtingappen mest ett kul tidsfördriv, men han tycker ändå att det har funnits tillfällen när den har varit praktisk. Som till exempel när det dykt upp någon i flödet som han träffat IRL och gillat, med inte kontaktat.

– Då har det varit grymt att via Tinder kunna ta den kontakten. Den är också bra om man har lust att för-flirta lite – alltså att inför en utekväll hitta någon via appen som man kan bestämma möte med. Då blir det inte så stelt när man väl ses, säger han.

För Jesper och Amanda är det slutflirtat via dejtingappar. De har bara ögon för varandra och drömmer nu om att kunna jobba på heltid med dreamteam.fitness-kontot.

– Vi vill tillbringa så mycket tid tillsammans som det bara går, att jobba på heltid med instagram-kontot skulle göra det möjligt, säger Amanda.

Dejting Kärlek Tinder
Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet