Dagens namn: Alexander, Alexis
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

7 heta sociala appar – så väljer du rätt

Appen som kan bli nästa Snapchat

Facebook, Instagram och raketen Snapchat må fortfarande vara de populäraste sociala apparna. Men frågan är hur länge till?

Flera nya tillskott i den sociala medievärlden står och bankar på dörren, ivriga att ta över. Vilken av nyheterna kommer att bli din favorit?

Instagramkontot rullar på, Facebook-flödet ligger som en stabil grund för ditt sociala liv på nätet och Snapchat passar fint när du vill ha lite extra knasigt kul med kompisarna. Trodde du att det var färdigt nu? Glöm det. I den snabbsnurrande sociala medie-världen släpps nya appar i en rasande fart. En del av dem faller platt och försvinner i mängden, medan andra snabbt vinner mark.

– Snapchat växer fortfarande, framför allt i åldersgruppen 35-45 år, men det vi ser komma stort nu är framför allt livestreamingappar och fler chattjänster där vi kan vara mer privata än till exempel på Facebook och ha större kontroll på innehållet, säger Deeped Strandh, United Power, som tillsammans med Sarah Larsson Bernhardt, Knowit, utbildar och utvecklar sociala medier för företag och organisationer under konceptet Social by default.

– Det handlar mycket om ”disposable media” i dag, att det vi lägger ut försvinner efter en liten stund. Det är väl en reaktion på att vi hittills fått lära oss att allt som läggs ut på internet kommer att finnas kvar för alltid, säger Sarah Larsson Bernhardt.

Jättarna utvecklas

För den som ändå inte orkar med ytterligare en social app, åtminstone på ett tag, men som fortfarande vill ha lite koll, räcker det långt att hålla koll på vad som händer hos de stora sociala medie-jättarna.

– Det pågår väldigt mycket där som är viktigt för hela utvecklingen. Ta Youtube som exempel, där finns en vloggingtrend som är enormt stor och som bara växer. Och även Facebook har ju lanserat en streamingtjänst för rörligt innehåll nu, säger Deeped Strandh.

 

LISTA: 7 bubblare inom sociala medier

Här är de sociala uppstickarna. Kolla vilken som är rätt för dig.

 

1. Jodel

Joddla ut dina tankar med människor i din närhet, anonymt om du vill och, sorry alla joddelfantaster, i textform. Om folk gillar det du skriver blir du uppjoddlad och hamnar högre upp i de andra användarnas feeder. Appen, vars grundidé mer eller mindre är en kopia av den amerikanska appen Yik Yak, har tagit Europa med storm. Inte minst i universitetskretsar där folk bor och pluggar tätt ihop.

 

Vem passar appen?

För dig som vill ha koll snackisarna i din närhet.

 

Ladda ner här:  iOS, Android

 

2. Peach

Som Facebook på speed. Med Peach kan du, med hjälp av en hel drös kul verktyg, fullkomligt ösa ut detaljer om ditt liv till alla intresserade. Skapa uppdateringar med bilder, emojis och ritverktyg, visa upp din kalender, ange din position, berätta vilket väder det är hos dig eller – om du känner för att skrika lite – skriva med versaler. Bland annat. Uppdateringarna kan bara ses av dina vänner i appen och finns än så länge bara för ios.

 

Vem passar appen?

Uppdateringsfreaks som älskar att informera resten av världen om varje steg de tar.

 

Ladda ner här: iOS

 

3. Fling

Om du längtar efter att skicka bilder på dig själv till slumpmässigt utvalda personer – här har vi appen för dig! Ingen information om dig kommer med, förutom i vilket land du befinner dig och det namn du valt att skriva in. Om mottagaren, som alltså också har appen, gillar det hen ser kan ni börja chatta med varandra. Fling växer så det knakar just nu och spås på vissa håll till och med bli nästa Snapchat.

 

Vem passar appen?

För dig som söker spänning i vardagen.

 

Ladda ner här: iOS, Android

 

4. Line

Nu jäklar ska det chattas! Med Line kan du prata med folk världen över genom video, text och, framför allt, ett helt absurt stort urval av emojis. Över 600 miljoner användare hittills och på god väg att knäcka största konkurrenten WhatsApp. Kanske för att den har fler verktyg –  här kan du till exempel välja att låta din chatt försvinna efter en liten stund. Helt i linje med trenden just nu.

 

Vem passar appen?

Alla som vill chatta hemlisar – och öva på sin emojiska.

 

Ladda ner här: iOS, Android

 

5. Periscope

Nu kan vi äntligen visa precis allt vi gör! Hela tiden! För alla! Live! Med Periscope kan användaren livesända vad som helst, med hela världen som publik – eller åtminstone den del av världen som väljer att klicka på just din livefilm på appens världskarta. Filmerna som läggs ut raderas efter ett dygn, så bara att släppa hämningarna och rapportera loss. Eller lajka och kommentera andras filmer medan de pågår. Världen har aldrig varit mindre.

 

Vem passar appen?

Exhibitionister och fönstertittare.

 

Ladda ner här: iOS, Android

 

6. Meerkat

Påminner väldigt mycket Periscope, med några väsentliga skillnader. Med Meerkat väljer du vilka du vill följa och hittar därefter framför allt livesändningarna i ett flöde – och du kan spara filmerna du skapar på din telefon. En annan skillnad är att appen automatiskt skickar ut en tweet när du börjar streama, vilket skiljer sig från Periscope där du aktivt väljer att dela din film till andra plattformar.

 

Vem passar appen?

Exhibitionister som vill se sina filmer om och om igen. Och fönstertittare.

 

Ladda ner här: iOS, Android

 

7. Wanelo

Jag vill ha, jag vill ha! Så kan man kortfattat sammanfatta Wanelo, appen där shoppingfantaster kan visa upp de prylar och kläder de drömmer om att äga. Browsa igenom hundratals nya produkter varje dag. Här visas kläder, möbler och accessoarer – hämtade från de största modeföretagen till minsta lilla Etsy-butik. Ju mer du gillar, desto mer anpassad blir din feed till just dina preferenser. Vad Wanelo står för? De första bokstäverna i Want, Need, Love. Såklart.

 

Vem passar appen?

Shoppingfantaster. Med stor plånbok.

 

Ladda ner här: iOS, Android

Teknik
Johanna Paues

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet