Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Studenter tvingas bära Fitbit-armband

Skolan: Vi tar deras hälsa på allvar

Studenterna på universitetet Oral Roberts i Tulsa behöver gå 10 000 steg om dagen.   Studenterna på universitetet Oral Roberts i Tulsa behöver gå 10 000 steg om dagen. Foto: Thinkstock

Nu ska studenterna på det amerikanska universitetet få betyg i hälsa. Skolan kräver att de bär aktivitetsarmband.

På universitetet Oral Roberts i Tulsa tar man elevernas hälsa på största allvar. Länge har de 3 500 studenterna på universitetet avkrävts regelbundna rapporter om sina fysiska aktiviteter på fritiden. Joggingturer, basketmatcher, gräsklippning, allt har det bidragit till de 30-50 poäng som man förutsätts få ihop per vecka, allt enligt komplicerade poängtabeller som skrevs ned för hand.

Men nu ska det bli enklare att möta upp mot det strikt religiösa lärosätets krav. Alla studenter ska i fortsättningen bära aktivitetsarmband från branschensjätten Fitbit.

– Metoden med papper och penna var inte särskilt precis, säger professor Fritz Hubert vid skolans hälsofakultet till Washington Post som en bakgrund till beslutet.

För dyrt?

Projektet inleddes i höstas och kommer att rullas ut årskull för årskull tills alla studenter använder aktivitetsarmbanden. Hittills är 900 studenter med i programmet.

Fitbit-armband har ibland kritiserats för att de avslöjar värden som är privata – användare har inte förstått att stänga av fakta från att synas på sociala nätverk – och för att de inte alltid ger exakta resultat. Men detta bekymrar inte Fritz Hubert, han har hittills bara fått en form av klagomål, kostnaden för aktivitetsarmbanden – i detta fall cirka 150 dollar.

Armbanden mäter aktivitet, som rörelse, men också hur bra en person sover. På Oral Roberts samlar man endast data om antal steg man tar – kravet är minst 10 000 steg per dag – och att studenterna ska ha minst 150 minuter av tuff fysisk aktivitet per vecka.

Data raderas efter terminen

Rektor Kathaleen Reid-Martinez understryker i Washington Post att skolan är mycket strikt i hänsyn till personlig integritet.

– Hittills har jag inte nåtts av någon sådan kritik, säger Reid-Martinez som tillägger att alla data raderas efter avslutad termin.

Kraven på Oral Roberts är det första kända exemplet i USA. Däremot så har flera amerikanska företag erbjudit sina anställda armband till reducerat pris, butikskedjan Target erbjöd exempelvis förra året alla sina 335 000 anställda detta. 

USA Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet