Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Nya tandborsten – en hit för tänderna

Hittar dina slarviga zoner – här borstar vi för lite

Foto: Thinkstock/Oral B

Nu är den här.

Den uppkopplade tandborsten som inte bara visar dig att du borstar tänderna – utan också när du gör fel i borstandet.

För två år sedan kom den första appen som gjorde det möjligt att koppla ihop en elektrisk tandborste med en smart telefon. Men det visade sig att inte ens det hjälpte för att nå det perfekta borstandet.

Med den nya tekniken såg man visserligen hur länge man borstade. Men en brist fanns kvar, man kunde inte se exakt HUR och VAR man borstat.

 

Hittar dina slarviga zoner

Vid branschmässan Mobile World Congress i Barcelona i januari presenterade företaget Oral-B en app som besvarar även dessa frågor.

Precis som de tandborstningsappar som redan finns ute på marknaden kopplar även den nya appen, kallad Genius, ihop mobiltelefonens kamera med borstens data. Genius kalkylerar tändernas position och gör om detta till zoner. Man kan sedan se på mobilens display vilka zoner man borsta tillräckligt mycket och hårt, och på motsvarande sätt var man slarvat.

Eftersom tandborstandet är något vi gör på autopilot är det svårt att ändra gamla ovanor, som att missa vissa delar av munnen. Med appen blir det uppenbart vilka vanor som är felaktiga. Orals siffror säger att 80 procent missar en eller flera zoner och att 60 procent nästan helt missar de innersta tänderna.

Tekniken kräver att man har mobilen framför sig, Genius kommer därför med ett fäste som sätts fast med sugpropp på badrumsspegeln.

Appen finns att ladda ner gratis från App Store och Google Play, nyheten kräver en uppdatering för den som redan har Oral B:s appar.

Siffror: Vi borstar för lite

Men nej, det går inte att använda Genius ihop med vilken elektrisk tandborste som helst. Det är inte bara mobilens kamera som levererar nymodigheterna, tandborsten Genius innehåller de sensorer som fångar dina rörelser och även varnar om du använder för mycket kraft mot tänder och tandkött. Borsten i sig kostade när den presenterades i Barcelona mellan 2000 och 3000 svenska kronor att förhandsbeställa, den kan dock delas av två personer.

För många kan det vara väl investerade pengar. Undersökningar från Oral visar att vi i genomsnitt borstar i 45 sekunder per dag. Det är avsevärt mindre än de två minuter som tandläkarexpertisen rekommenderar.

Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet