Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hjälpen för oss med pinsamt lokalsinne

Brukar du tappa bort dig till och med i en galleria? Snart slipper vi skämmas

Navigationstjänsterna i våra smartphones funkar bra utomhus när du promenerar eller kör bil.

Men inomhus är mobilen fortfarande blind.

Googles Project Tango vill råda bot på detta.

Jätten har nu visat upp en prototyp av navigationstjänst i 3D för inomhusbruk som bygger på Googles teknik. Detta är nästa steg för navigation och tekniken kan användas exempelvis till att hitta i shoppinggallerior, men även i spel och för att enklare få information på flygplatser.

På 70-talet sjöng punkgruppen The Clash om att vara ”Lost In The Supermarket”. 40 år senare är äntligen tekniken på gång som gör att vi även kan använda mobiltelefonen för att orientera oss inomhus. För det är ju så att medan olika navigationsappar är lysande guider utomhus om man kör bil eller letar rätt gator till fots.

Nya tidens navigation på gång

Men inomhus är tekniken ännu i barnskorna.

I ett uppmärksammat projekt kallat Project Tango vill Google ändra på detta och nu är de första prototyperna för den nya tidens navigation på gång.

Vid mässan Mobile World Congress i Barcelona nyligen visade kinesiska Lenovo upp en prototyp av en smart telefon som enligt företaget kommer att ”förstärka verkligheten” enligt målet i Project Tango. Vid mässan visade Lenovo exempelvis upp hur mobilen kan användas för att mäta bord genom att mobilens kamera riktas mot bordet.

Men det som blivit mest uppmärksammat är att tekniken gör det möjligt att navigera även inomhus. Många av oss har varit i situationer som att vi tappat bort oss helt i en galleria, i ett gigantiskt parkeringshus eller på en flygplats.

Med den nya tekniken kan man guidas rätt. Vid mässan i Barcelona fick de journalister som testade prototypen hjälp att guidas runt bland samlingarna i Museu Nacional d’Art de Catalunya genom indikeringar på mobilens skärm.

Skarpa versioner på plats i sommar

Där fick man också information om de olika konstverken efter att mobilens kamera riktats mot dessa.

Inte minst visades på museet hur tekniken kan användas för att hitta vänners positioner. Är man flera som godkänt att dela position kan man med tekniken ”se” de andra genom väggar, golv och andra visuella hinder. Inte minst intressant när man söker sina vänner i en galleria eller på en festival.

Enligt Lenovo kommer de första skarpa versionerna av de verklighetsförstärkande mobilerna i sommar.

Google
Senaste nytt
Om Aftonbladet