Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hetaste stället att dela lata bilderna

Vill du visa upp sommarkänslan på bästa stället? Undersökning: Här delar vi mest

Att lägga upp semesterbilder på sociala medier är det många som gör i Norden.

Men delar du helst på Facebook, Instagram eller Snapchat? Och hur skiljer sig svenska resenärer mot danska och norska?

En ny undersökning avslöjar våra delningsvanor under semestern.

Bilder av sömndruckna bekanta på flygplatser, av exotiska middagar och inte minst fotografier av brunbrända fötter på stränder.

Vi vet hur det brukar se ut på de sociala nätverken.

Semesterbilderna haglar.

Så är det numera överallt på jorden. Men användandet varierar. Till och med inom Norden. Det visar en stor enkät som resebolaget Ving gjort bland 35 000 av sina kunder.

Facebook överlägset störst

På en punkt är vi eniga i Norden: Facebook är överlägset störst i såväl Sverige, Norge, Danmark som Finland. Men i övrigt tycker vi ganska olika.

I Danmark hamnar bilder via mejl på andra plats. Danskarna är också de resenärer som oftast väljer att inte alls pyssla med dessa övningar – hälften av danskarna stänger av sociala medier under semesterresan. I Norge är motsvarande siffra bara 26 procent.

I Sverige är Instagram med 28 procent näst populäraste sociala mediet för bilder av fjärran solnedgångar och paraplydrinkar. I Danmark används Instagram för att dela sådana bilder endast av 7,5 procent.

Den enstaka mest skiljande siffran är att WhatsApp är näst störst i Finland, medan den tjänsten är liten i Sverige.

Även användandet av Snapchat bland norrmän står ut. Hela 28,6 procent av norrmännen använder Snapchat för att skicka semesterminnen, det gör den till näst störst. I Sverige är motsvarande sifrra 4,0 procent och i Finland endast 1,3.

Hetaste bilden: Stranden

– Semesterbilder är härliga att dela och Ving har väldigt många följare i sociala medier, inte minst på Instagram. Jag är nog som de flesta svenskar och använder främst Facebook men delar gärna bilder även på Instagram, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Ving har även tittat på vilka bilder vi gillar mest. Svaret är solklart: stränder. På Vings eget Instagramkonto är 13 av de 15 mest gillade bilderna under 2015 en bild på en vacker strand med blått vatten.

Semester Sociala medier Resor
Senaste nytt
Om Aftonbladet