Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så hjälper spelet ditt barn med adhd

”Vårt mål är att göra det här till digital medicin”

Konflikter om spelande och skärmförbud kan vara ett minne blott för föräldrar till barn med adhd.

Nu strävar en speltillverkare efter att få sitt spel godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA.

– Vårt mål är att göra det här till digital medicin, säger Akili Interactive Labs vd Eddie Martucci, till MedCityNews.com

Ända sedan början av 1980-talet har föräldrar och barn hamnat i luven på varandra när det gäller tv-spelandet. Men för föräldrar till barn med adhd kan kampen ta en ny vändning – i varje fall om den amerikanska speltillverkaren Akili Interactive får som de vill.

För deras skapelse Project Evo kanske ser ut som vilket mobilspel som helst men är utformat för att träna och stärka beslutsfattande funktioner som styr fokus, arbetsminne och uppmärksamhet – saker som barn med adhd ofta har svårigheter med.

Styr beslutsfattande funktioner

Efter framgångar i en klinisk studie där 80 stycken barn i åldrarna åtta till tolv år deltog, varav hälften av deltagarna hade funktionsnedsättningen, kunde man se markanta förbättrade testresultat hos barnen med adhd.

Något som gett speltillverkaren Akilis Interactive råg i ryggen och nu är målet att genomföra nödvändiga större studier med förhoppningen att få ett godkännande som adhd-läkemedel av det amerikanska läkemedelsverket.

– Vi vill att det klassas likt Adderall och andra receptbelagda mediciner, säger Akili Interactive Labs vd Eddie Martucci till MedCityNews.com och fortsätter:

– Vårt mål är att göra det här till digital medicin.

John Hasslinger är legitimerad psykolog och projektkoordinator vid Karolinska Institutet för projektet KITE, som studerar kognitiva inlärnings- och träningsmetoder för barn och ungdomar med adhd inom framförallt neurofeedback.

Han menar att det råder delade meningar inom forskarvärlden kring om kognitiva träningsverktyg verkligen ger effekt i vårt vardagsliv eller om vi bara blir bättre på spelet som vi spelar. Däremot finns det forskning som stödjer att det går att förbättra arbetsminneskapaciteten genom kognitiva träningsverktyg och han utesluter inte att den amerikanska speltillverkaren är något på spåren:

– Det skulle kunna fungera. Det finns i varje fall ingenting som säger att det inte skulle fungera, säger John Hasslinger.

”Intressant att titta närmare på”

Hasslinger har själv bara läst om Project Evo men tror att speltillverkaren har gjort rätt i sina ambitioner att få in spelupplevelse och spelkänsla i träningsverktyget:

– En bra spelkänsla skulle kunna hjälpa att genomföra behandlingen; för det skapar ett sug och ett intresse hos barnet att genomföra övningarna. Det tycker jag är något som saknas i vissa av de tidigare ”spelen” som är ganska monotona och där höjdpunkten är någon 3D-bild i bakgrunden med 90-talskänsla. 

Skulle speltillverkaren lyckas med att få ett godkännande av det amerikanska läkemedelsverket skulle det kunna ge en rejäl konkurrensfördel mot andra kognitiva träningsverktyg och medicinjätten inom adhd-medicin Shire har redan varit med och bidragit till de tio miljoner dollar som forskningsprojektet samlat in.

Men John Hasslinger ställer sig tveksam till vilka effekter det skulle få för behandlingen av adhd i Sverige:

– Jag har i vart fall svårt att se att landstinget skulle sitta och köpa in såna här licenser, även om det hade varit jätteintressant att titta närmare på det ur ett forskningsperspektiv.

Tv-spel Teknik
Joakim Kempe

Läs mer här
Senaste nytt
Om Aftonbladet