Dagens namn: Ernst, Erna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Beställ kvällsmaten – av egna grannen

Få nylagat från skickligaste kocken i grannskapet – så fungerar nya tjänsten

Tjänster som låter dig leverera hem mat från restauranger är hett just nu.

Här är nästa heta grej.

Appen kan beskrivas som Uber för hemmakockar och ska låta dig beställa hemlagad mat – från dina grannar.

Nu vill grundarna att användarna hjälper till att finansiera projektet.

Förr fanns det hemkörd pizza och inte så mycket mer. Sedan kom alla former av hemkörd mat och till sist hemleverans av råvaror. Nu finslipas appen som gör det möjligt att kombinera allt detta genom att beställa nylagat från skickligaste kocken bland dina grannar.

”Gigamunch” heter appen som tas fram i amerikanska Nashville av Xavier Brown och Atish Patel och är tänkt att stilla hungern hos iPhone-användare som är på väg hem, men vare sig är sugen på hämtmat, restaurang eller att laga till något själva.

”Matlagningsversion av Uber”

– Framgångsrika bolag som Uber, Airbnb och andra har alla hittat en marknadstrend där två intressen möts. Vi insåg att om vi inte gjorde en matlagningsversion av dessa bolag skulle någon annan göra det och bli framgångsrika, vi bestämda oss för att ge det en chans, säger Xavier Brown till sajten Mashable.

I appen kommer man att kunna välja bland menyinslag som ständigt skiftar, i protypen inslag som ”dietary needs”, ”type of food” och ”spice level”. Men man kan även önska helt nischade smakriktningar. Från andra hållet, amatörkockarna, kommer ett ständigt Instagram-liknande flöde av bilder på maträtter som avsändarna hoppas kommer att locka till beställningar. I appen går det även att följa valda kockar som lagt upp profiler.

Varefter beställaren specificerar hur det man önskar sig ska levereras – eller om man hämtar själv – och betalar i appen.

Gigamunch satsar på den kompletta färdigställda middagen – det är för beställaren bara att duka – vilket skiljer den från otaliga tjänster som erbjuder delar av konceptet, i synnerhet råvaror.

”Världens längtan efter utsökt mat vinner”

Brown medger till sajten Mashable att man har några hinder kvar att sortera, i synnerhet hur staten Nashvilles fackliga regler och sanitetskrav går ihop med tjänsten. Gigamunch inser att det finns en del att reda ut innan den kan sjösätta sin idé, än mindre gå på export i övriga USA eller världen, men han säger optimistiskt till Mashable:

– Jag tror att vår talang och världens längtan efter utsökt mat kommer att vinna över regelverken.

Gigamunch spurtar nu med en kampanj hos crowdfundingtjänsten Kickstarter. Målet är att samla ihop 10 000 dollar till 12 mars. En Beta-version är planerad till slutet av den här månaden.

Teknik Kickstarter USA
Senaste nytt
Om Aftonbladet