Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Snacka om en svängig middag

Fascinerande bilden – världens första spelande bordsduk

”Vi ville kombinera ljud och textilier och visualisera möjligheterna med textila sensorer på något kul sätt. Då jag är musikintresserad så bestämde vi oss för att göra en spelande duk”, berättar Mats Johansson, en av forskarna på Smarta textiler.   ”Vi ville kombinera ljud och textilier och visualisera möjligheterna med textila sensorer på något kul sätt. Då jag är musikintresserad så bestämde vi oss för att göra en spelande duk”, berättar Mats Johansson, en av forskarna på Smarta textiler. Foto: Anna Sigge

Smarta textiler kan känna av hur din kropp mår eller hur mycket ljud som bör absorberas.

Men smarta textiler kan också spela musik.

Nu har svenska forskare har tagit fram världens första spelande bordsduk.

I forskningsprogrammet Smarta textiler vid Borås högskola möts textil och teknologi, med följden att en klassisk trakt i svensk textilindustri åter lever upp. Den spelande bordsduken är utåt sett det kanske mest spektakulära exemplet på en teknik som i grunden kan användas i mer vardagliga sammanhang.

Duken innehåller både trumset och pianotangenter som det går att spela på, trots att de bara är tryckta på tyget. Hemligheten kallas textila sensorer. På duken finns broderat ledande garn av så kallade konduktiva fiber. När man vidrör dessa omvandlas beröringen till signaler.

– Vi ville kombinera ljud och textilier och visualisera möjligheterna med textila sensorer på något kul sätt. Då jag är musikintresserad så bestämde vi oss för att göra en spelande duk, berättar Mats Johansson, en av forskarna på Smarta textiler.

”Framtiden för bärbar teknologi”

Mats Johansson experimenterade redan på 1980-talet med bland annat piezoelektriska sumrar, små elektriska komponenter, insydda i jeans som fungerade som bärbara trumset. Det räckte med att klappa händerna på låren för att starta en konsert. Hans forskarkollega Li Guo har disputerat i textila sensorer och forskar i hur man integrerar dem i plagg. Den spelande duken uppkom när Lis forskning mötte Mats idéer.

Tekniken är inte färdigutvecklad, men förutspås få många användningsområden i framtiden. Att addera denna typ av funktionalitet i textilier och kläder tror Li är framtiden inom västvärldens textilutveckling.

– Att applicera konduktiva sensorer i kläder är framtiden för bärbar teknologi. En klocka är något som alla har men kanske inte använder varje dag. Kläder däremot är något man alltid använder. Vi kommer att se textila sensorer i plagg som övervakar och sänder iväg data, som en del av pedagogiken i undervisning, eller som hjälpmedel inom äldreomsorgen, tror Li.

”Bara fantasin som sätter gränser”

När Digitala livet frågar Mats hur långt bort färdigställandet av tekniken är svarar han:

– Material och tekniker finns, så den skulle kunna produceras inom någon månad. Men en del materialval skulle behöva utvecklas och elektroniken kan förbättras. Med lite fokuserat arbete säg sex månader. Det är egentligen ganska enkel sensorteknik som ger en signal. Allt som är ledande kan ge en signal och signalen kan sedan vara ljud, ljus, ett larm, ett telefonsamtal någonstans eller dylikt, bara fantasin sätter egentligen gränserna.

Teknik
Senaste nytt
Om Aftonbladet