Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Budskapet: Nu är stora festen över

Värdena störtdyker för Silicon Valley-giganterna: Alla känner stor press

SAN FRANCISCO. Det är wanna-prenörer som ligger pyrt till när techekonomin dalar.

– Festen är över, men det finns absolut pengar kvar till de bästa ideérna, säger riskkapitalisten Joel Eriksson på Creandum.

Det är wanna-prenörer som ligger risigt till när tech-ekonomin svalnar.

Det tror Joel Eriksson på Creandum, svenska risk-kapitialist-företaget som var bland de första att satsa pengar i succéer som Spotify och Linas matkasse.

– På ett sätt kan man säga att festen är över. Vi kommer få se färre hang-arounds i Silicon Valley, säger Joel Eriksson.

På våning 39 i en skrapa på Market Street i San Francisco har han en mäktig utsikt över finansdistriktet. I tre år har han varit Creandums ögon och öron i tech-meckat. Uppgiften: Hitta spännande, nya företag med potential att bli miljardföretag. Och sedan våga satsa på dem i ett tidigt skede. Utan att veta om miljarderna blir många fler eller helt och hållet försvinner.

”Känner press”

– Alla i vårt team känner press. Det är ett stort ansvar. Och jobbet har blivit mer utmanande de senaste månaderna, säger Joel Eriksson. 

Sedan sensommaren har det surrats om att tech-ekonmin är på väg att kylas ner. I februari störtdök aktievärdet på tre stora Silicon Valley-företag – Linkedin, Salesforce och Workday. På ett par dagar gick sammanlagt 22 miljarder dollar upp i rök. Poff.

Samma dag som det det stod klart att företaget tappat över 40 procent i värde och 11 miljarder dollar var puts väck höll Linkedins vd Jeff Weiner ett brandtal till sina anställda och försäkrade att ”vi är samma företag i dag som före nedvärderingen. Jag är samma vd, ni är samma team”.

För att visa att han menade allvar skänkte Weiner också sin årsbonus – 14 miljoner dollar – till sina anställda efter beskedet för att motivera folk att stanna kvar.

 

Inget mer sex i trappuppgången

Linkedin står för en av de mest dramatiska nedvärderingarna, men många andra företag har problem med uppblåsta värden. Sjunkande värderingar av tech-företagen är bättre än än en fantasiekonomi, tycker Joel Eriksson.

– När bubblor brister är det ofta småsparare som förlorar mest relativt sett. Det är bra att bubblan inte blir mer uppblåst, säger han.

Höga värderingar betyder inte att företagskulturen är på topp, eller att företaget ens kan tjäna pengar. En pinsam historia för enhörningen Zenefits (ett företag som värderats till över en miljard dollar) rullades upp förra månaden när ett memo till de anställda nådde till pressen. Meddelandet handlade om klagomål från hyresvärden.

”Ciggaretter, plastmuggar med öl och använda kondomer har hittats i trappuppgången. Ja, ni läste rätt. Drick inte, rök inte och ha inte sex i trappuppgången”, löd meddelandet till de anställda på Zenefits.

Zenefits har inte kommenterat memot, men förklarat att företagskulturen håller på att städas upp.

– Det här är ett problem för startups på riktigt. Många har svårt att gå från hyllad, ansvarsfri startup pudrad med pengar till att bli ett verkligt fungerande företag, säger en Silicon Valley chef, som vill vara anonym.

– Ett gäng 25-åringar som jobbar 18 timmar om dygnet och serveras alkohol på jobbet? Vad tror du händer?, ler han. 

Trendiga entreprenörer – borta

Creandums nya fond har 200 miljoner dollar i potten. Teamet på nio investerare går igenom runt 1500 ansökningar varje år. Hoppfulla entreprenörer som hoppas investerarna ska öppna plånböckerna för just dem. I slutändan är det bara en bråkdel som backas – mellan sex och tio startups per år.

Tappet i väderingar och det allmänt skakiga läget för världsekononomin kommer göra investerarna försiktigare.

– Men det kommer absolut finnas pengar kvar för de bästa bolagen. säger Joel Eriksson.

De som drabbas först av investerarnas åtstramningar är guppen entreprenörer som han kallar Silicon Valleys “hang arounds”. Eller wanna-prenörer.

– Folk som blir entreprenörer för att det är trendigt, säger Joel Eriksson.

 

Tufft att hitta pengar

På det stora startup-eventet Launch Fest i San Francisco häromveckan veckan var nedkylningen av tech-ekonomin ett ämne som diskuterades flitigt. Hopfulla entreprenörerna Topias Soininen och Jesse Heikkila från Finland har lyssnat på höjdar-entreprenörerna på scen. Själva är de på väg att flytta till San Francisco, marknaden för deras app “är så mycket större här”.

Att det blivit svårare för entreprenörer att hitta pengar har de känt av. Under sina möten med investerare fokuserar de på att förklara hur snabbt de kan växa redovisa vinst.

– Det är helt sant att det blivit tuffare att hitta kapital. Nu handlar det om att hitta rätt personer, som verkligen tror på vår idé, säger Topias Soininen.

Senaste nytt
Om Aftonbladet