Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Hackade skeppet ute på öppet hav

”Piraterna visste precis vad de skulle ta”

Digitala pirater fick en helt ny innebörd när ett stort fraktrederi siktade sjöpirater, inte på havets våg, utan inne i företagets nätverk.

Pirater till havs brukar på senare år oftast associeras till slitna skepp som lämnar östra Afrikas kust och bordar fraktfartyg, för att sedan ta besättningsmedlemmar som gisslan. Men det kan även innebära högteknologiska metoder som ligger betydligt närmare den verksamhet som gjorde att The Pirate Bay valde sitt namn.

Slog till på havet

Det amerikanska telekommunikationsbolaget Verizon berättar i en rapport om hur digitala pirater nyligen tog sin in i ett fraktföretags datasystem och sedan slog till på öppet hav.

Men den här gången handlade det inte om kidnappningar, utan om en "smash & grab" där piraterna tog sig ombord på ett ej namngivet fartyg med mycket klar bild av vad de var ute efter.

Verizons säkerhetsteam rapporterar att detta gjordes möjligt genom att de med streckkodsläsare snabbt identifierade saker i lasten som de visste fanns i specifika containers, detta efter att ha infiltrerat det aktuella fraktföretagets datasystem.

I rapporten skriver Verizon:

”Istället för att tillbringa dagar med att hålla båtar och besättning som gisslan siktade man på utvalda mål och tvingade besättningen till en annan del av båten, efter en kort stund lämnade man sedan fartyget utan att något mer inträffade.”

Tog sig in via cms

Verizons team kunde i det aktuella fallet ganska snabbt hitta hur hackern tagit sig in, via företagets webbaserade CMS-system. De skyldiga gjorde också ett stort misstag genom att koppla upp sig direkt från sitt eget datanätverk. Fraktföretaget i fråga kunde snabbt blockera IP-adressen till hackern och helt stoppa attacken.

I rapporten skriver Verizon att den skyldige inte var särskilt skicklig, utan bland annat skrev många kommandon fel, men ändå kunde komma över exakta fakta om innehållet i lasten, liksom fartygets kommande rutt.

Verizon avslöjar inte var det hela inträffade, eller namnet på fraktföretaget, men de flesta piratattacker i modern tid har haft sitt ursprung i länder kring Afrikas horn.

Senaste nytt
Om Aftonbladet