Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Netflix” för dig som tröttnat på tv-serier

Stjärnregissör valde nya filmtjänsten – doldisen är nu värd miljarder

Här är sajten för dig som gillar film framför tv-serier och noga utvalt utbud framför kvantitet.

Motsatsen till Netflix.

Hur skapar man en motsvarighet till Netflix, fast riktad mot dem som älskar lite smalare filmer? Det första svaret på den frågan blev, vid starten 2007 för London-baserade Mubi.com, att imitera storebror Netflix. Man öste in tusentals indiefilmer i sin tjänst. Och för en fast summa kunde sedan kunder i 200 länder välja mellan filmer från regissörsnamn som Ingmar Bergman och Federico Fellini.

Stjärnregissör valde tjänsten

Men så småningom insåg Mubi att detta var fel väg att gå. Att konsumera film, kanske allra minst ambitiös film, är inte som när du ser serier.

När man väl hittat en vass serie kan den som bekant sluka upp oss tittare i dagar och veckor. Med film är det annorlunda. Efter två timmar börjar det irriterande letandet efter en ny godbit. Inte alltid lätt i den milt uttryck varierande kvaliteten hos Netflix, Viaplay eller för den delen ursprungliga Mubi.

Därför valde Mubi häromåret att göra tvärtom mot Netflix.

– Vi har rätten till tusentals filmer per land, men vi låter våra lokala kuratorer välja ut 30 filmer per månad, en läggs till och en tas bort varje dag. Det gör urvalet lättare, säger Mubis VD Efe Cakarel till tidningen Business Insider. I det svenska fallet kan det innebära Bergman och Roy Andersson för 49 kronor i månaden, men även nyheter som då den Oscars-nominerade tungviktaren Paul Thomas Anderson lät sin film ”Junun” få exklusiva streamingrättigheter hos Mubi.

Miljardvärdering

Det är Netflix, HBO och de andra bjässarna som fortsatt får rubrikerna. Men med det nya formatet har Mubi inte bara överlevt utan också växt till en miljardvärdering trots att man bara har 100 000 prenumeranter jämfört med 75 miljoner hos Netflix.

Värderingen i sig hänger ihop med att man nu ger sig in på den kinesiska marknaden. Även då är det småskaligheten som är hemligheten. Medan Netflix inte kan få sina tusentals titlar godkända för Kina är det rimligare att få ja till några dussin. Det gör att Mubi nu kommit i en kinesisk upplaga i samarbete med ett gigantiskt kinesiskt medieföretag – då med ett innehåll av 70 % filmer från Kina respektive 30 % från övriga världen.   

Men Cakarel har inte gett upp att konkurrera även på de västliga filmmarknaderna. Han säger till Business Insider att han tror att många filmälskare som ännu inte upptäckt filmstreaming kan föredra Mubis modell med kvantitet före kvalitet.

Han säger:

– När du växer upp med Netflix som storebror är det lätt att identifiera sig med dem. Men ett Netflix för indiefilmälskare bör kanske inte alls se ut som Netflix.

Med den devisen har Mubi skapat ett intressant alternativ till marknadens bjässar.

Senaste nytt
Om Aftonbladet