Dagens namn: Axel, Axelina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Äntligen Apple – nu slipper vi sova dåligt

Äntligen kan du slippa det störande blåljuset från din Iphone. Den bästa nyheten från Apple döljer sig i nya versionen av operativsystemet iOS.

Apple presenterade precis sin nya Iphone SE och den mindre Ipad Pro på ett lanseringsevent som hölls i företagets högkvarter i Cupertino. De flesta bedömare var överens om att lanseringseventet var ett "mellan-event" för Apple. Inga stora överraskningar lanserades.

Men en sak är värd att hurra för och det är funktionen Night Shift som ingår den nya version av operativsystemet iOS, som nu finns att ladda ned. Night Shift anpassar ljuset från din Iphones skärm efter vilken tid på dygnet det är där du befinner dig. På så sätt kan du få du ett varmare ljus när mörkret faller och ett mer kallt eller blått ljus när det är dagsljus.

Detta gör att ljuset från skärmen inte stör din dygnsrytm.

Stör sömnen

Forskningsstudier har visat att det blåfärgade ljuset från skärmar troligen stör vår biologiska klocka genom att lura hjärnan att tro att det är dag. En lösning på problemet är att anpassa färgtonerna i skärmen efter vilken tid på dygnet det är. Denna funktion har länge funnits till datorer i form av appen F.lux och även till Android-telefoner. Men Iphone-ägare som gillar att ha luren med sig i sängen på kvällen har fått stå ut med blåljuset.

 

Night Shift är inte tillgängligt för alla äldre Iphone och Ipad modeller. Här kan du se om din enhet stöder funktionen.

Läs mer:

6 tips för en bättre sömn

Här är vanorna och produkterna som kan ge dig en god natts sömn

1. Få tillräckligt med dagsljus.

– Ett generellt sovtips som är extra viktigt under den mörka årstiden är att försöka få så mycket dagsljus du kan, säger Björn Hedensjö.

Preliminära siffror från den kommande svenska studien “Ljus och hälsa i Kiruna” som Björn Hedensjö tagit del av visar att för varje extra halvtimme dagljus vi får på dygnet så minskar sannolikheten för årstidsbundna problem, där sömn ingår, med 33 procent.

– Det visar på vikten av att vi får dagsljus. Detta är viktig för såväl sömn som för att förebygga årstidsbunden depression.

 

2. Stressa av

– Ge dig själv tid att varva ned innan du ska sova. Undvik att kolla mejlen eller göra annat som riskerar att stressa upp dig, en eller ett par timmar innan du ska gå och lägga dig. Där det finns stress, där finns det sömnproblem, säger Björn Hedensjö.

 

3. Mät hur du sover

Idag finns massor av produkter som kan mäta din sömn.

 

Allt från smarta klockor som Apple Watch till aktivitetsband som Fitbit, och appar till din smartphone som till exempel Sleepbot. Oavsett vilken teknik du väljer att använda så vinner du på att veta mer om hur du sover.

– Det finns ett stort värde i att mäta sin sömn tycker jag. Bland annat därför att studier har visat att vi är väldigt dåliga på att själva uppskatta hur vi sover, säger Björn Hedensjö.

När du mäter din sömn kan du se samband och testa åtgärder för att sova bättre.

– Om du får bättre koll på ditt sömnbeteende då kan du fatta bättre beslut om hur du kan agera för att sova bättre.

 

4. Rätt temperatur

Nyligen presenterades en uppmärksammad studie kring sovvanor hos grupper av ursprungsbefolkning som fortfarande lever utan modern teknik och artificiellt ljus. I studien, som utfördes av forskare vid U.C.L.A, noterades att ursprungsfolken inte sov mer än människor i den utvecklade världen (6,5 timme i genomsnitt per natt). Något många tidigare trott. Vad forskarna däremot såg vara att omgivningens temperatur verkade spela en viktig roll i folkens sovvanor. De gick och lade sig när temperaturen sjönk och steg upp när temperaturen steg.

 

 

 

 

– Temperaturreglering hänger väldigt nära ihop med hur bra du sover”, säger Björn Hedensjö.

För den som vill sova bättre kan det därför vara intressant att experimentera med sin sovtemperatur. Vid sidan om att reglera värmen i ditt rum eller att sova med öppet fönster kan en produkt som amerikanska Chilipad vara intressant. Det är en tunn madrass som du placerar under ditt lakan och som du sedan kan ställa in att hålla en viss temperatur. Chilipad har en modell där du kan ställa olika temperaturer i olika zoner om du sover ihop med någon som föredrar en annan temperatur än du själv.

 

5. Undvik det blå skärmljuset med smarta appar

– Blåljuset som finns i moderna skärmar är samma blå ljus som finns i utomhusljus. Och även om det är mindre styrka så kan det störa de biologiska processer som styr sömnen genom att bromsa produktionen av sömnhormonet melatonin. Då är hjälpmedel som till exempel F.lux bra, säger Björn Hedensjö.

F.lux är ett program för Windows och Mac-datorer som anpassar färgskalan på din skärm och tar bort det blå ljuset under de tider på dynget när det är mörkt ute. Programmet rättar sig efter platsen där du befinner dig så att ljustemperaturen på skärmen anpassas till årstiden. För Android-telefoner finns appen Twilight som gör ungefär samma sak.

 

6. Spela Candy Crush

Ett vanligt problem för de som har svårt att somna på kvällen är att de har svårt att koppla bort tankar på jobbet eller andra saker som är förknippade med stress (se punkt 2). Nu finns det forskningsrön som pekar på att spel kan hjälpa oss att koppla av och släppa jobbiga tankar. Spelforskaren och författaren Jane McGonigal berättade nyligen, i en intervju i podden The Tim Feriss Show, att hon spelar Candy Crush Saga i tio minuter på kvällen för att kunna släppa tankarna på vad hon måste göra nästa dag. Att spela något som tar hela din uppmärksamhet i anspråk kan hjälpa oss att koppla av, menar hon. Då passar spel som Candy Crush, Tetris eller Angry Birds bra eftersom de är gjorda för att kunna spelas kortare stunder. Jane McGonigal´s nya bok Superbetter handlar om att delvis samma mekanismer kan användas för att behandla posttraumatiskt stresssyndrom med spel som Tetris eller Candy Crush Saga. Kom ihåg att dra ned ljusstyrkan på din skärm så att du minimerar det blå ljuset som kan störa din sömn (se punkt 5).

Senaste nytt
Om Aftonbladet