Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

AI-program tränar språk med korsord

Kluriga ordflätor utmanar artificiell intelligens

Hur lär du en dator att förstå språk?

Låt den lösa korsord.

När forskare arbetar för att utveckla artificiell intelligens är det mänskliga språket ofta ett hinder i vägen.

– En av de största utmaningarna med att träna datorer att förstå språk är att återskapa de många rika och väsensskilda informationskällor som människor har när de lär sig tala och läsa, säger Felix Hill vid University of Cambridge till tidningen Wired.

Nu har ett team av forskare från Storbritannien, USA och Kanada – Hill är en av dem – kommit en bit på vägen mot att lösa AI-programmens brister i språkförståelse. Hjälpmedlet är korsord, framförallt sådana som kräver åtskilligt av fakta från ordböcker och lexikon för att lösas.

Tänker baklänges

Teamet bakom forskningsarbetet berättar i tidskriften Transactions of the Association for Computational Linguistics hur de programmerat ett datasystem med mängder av fakta – hämtat från ett halvdussin ordböcker och Wikipedia. Man fann att datanätverket kom en bit på vägen mot att kunna lösa korsord genom att tänka baklänges - från de fakta den laddats med till de ledtrådar som korsordet ger.

– Vårt system kan inte ta sig särskilt långt bortom de rena fakta som den ”tränats” med. Men det den kan är intressant och skapar ett förvånansvärt robust fråga-och-svar-system – och är ganska bra på att lösa korsord, fortsätter Hill.

Utanför boxen

Teamet hoppas att i nästa steg kunna träna systemet att bättre förstå information utifrån i vilket sammanhang informationen finns. Det skulle hjälpa datorerna att förstå språk snabbare och på ett mer komplext sätt – allt för att skapa AI-program som även klarar att tänka ”utanför boxen”. Men ännu har den en bit kvar. När programmet i en amerikansk tidning testas på ledtråden ”club cleaner” i ett korsord ger programmet alternativen ”lye” (lut), ”steward” respektive ”detergent” (rengöringsmedel) när svaret med korsordsskapares logik i själva verket var ”caddie”.

Senaste nytt
Om Aftonbladet